Informujemy, że nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies, a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Mąka gryczana (tatarczana) jest ciemną mąką uzyskiwaną przez zmielenie ziaren gryki. Ma charakterystyczny, lekko podpalony smak. Mąkę gryczaną używa się właściwie wszędzie tam, gdzie używa się mąkę pszenną: ciasta, naleśniki, makarony. Należy pamiętać, aby mieszać mąkę gryczaną z mąką pszenną, ponieważ produkty na bazie samej mąki gryczanej są bardzo kruche i łatwo się rozpadają. Mąka ta używana jest dla wzmocnienia smaku wypieków i makaronu. Mąka gryczana stosowana w wypiekach zdecydowanie podnosi wartość odżywczą produktu a także zwiększa wchłanianie wody przez mąkę.

SKŁAD: 100% gryka

Wartość odżywcza produktu w 100 g:

Wartość energetyczna 1539 kJ / 367 kcal

Tłuszcz 2,7 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g

Węglowodany 68,6 g

- w tym cukry 0 g

Błonnik 5,9 g

Białko 14 g

Sól < 0,01 g

Witaminy i składniki mineralne w 100 g:

Magnez 219 mg

Żelazo 4,0 mg

Cynk 3,75 mg

OPAKOWANIE: 1 kg

Indeks: TRG-1528

Inne produkty w tej samej kategorii