Papiery do pieczenia

Papiery do pieczenia – wypieki jak z marzeń

Ciasto przywiera do formy? Mamy na to sposób. Papier do pieczenia sprawi, że pozbędziesz się tego problemu raz na zawsze. Papier do pieczenia ułatwia przygotowywanie wypieków, upraszcza proces przygotowywania ciast oraz sprawia, że przygotowywanie wypieków staje się czystą przyjemnością.

Czym charakteryzuje się papier do pieczenia?

Ciasto przygotowane w formie z papierem do pieczenia zawsze będzie wyglądać apetycznie i estetycznie. Papier jest produktem jednorazowego użytku. Jego wykorzystanie nie generuje konieczności dodatkowego zużycia energii czy wody. Jest odporny na wysoką temperaturę, można go z łatwością ciąć, by dostosować do wielkości formy, dotyczy to zarówno papieru w rolce, jak i papieru w arkuszach. Papier nadaje się do użycia zarówno w piekarniku, jak i w kuchence mikrofalowej. Nie przywiera do powierzchni naczyń, które nim wykładamy. Nie przywierają też do niego przygotowywane potrawy — ciasta, frytki, czy pizza, które z łatwością od niego odchodzą.

Co powinniśmy wiedzieć o papierze do pieczenia? 

Papier do pieczenia najczęściej wykonany jest z pergaminu i powleczony z obydwu stron silikonem. Warto jednak pamiętać, że papier do pieczenia może się spalić lub zniszczyć. Stanie się tak wtedy, gdy temperatura, której działaniu go poddamy będzie wyższa niż dopuszczalna, czyli taka, jaką producent podał na opakowaniu. 

Maty do pieczenia

Alternatywą dla tradycyjnego papieru do pieczenia jest mata teflonowa. To praktyczne akcesorium kuchenne, które ma sporo zalet. Przede wszystkim zapobiega przywieraniu ciast i nie trzeba jej natłuszczać. Jest wielorazowego użytku, a zatem wystarczy ją regularnie czyścić, a proces nie przysparza większych problemów — tradycyjne środki do czyszczenia wystarczą. 

Kolejnym ekonomicznym zamiennikiem papieru jest folia teflonowa do pieczenia. To produkt wielokrotnego użytku, którego wytrzymałość określa się na 5000 wypieków. Po każdorazowym użyciu matę wystarczy umyć i już nadaje się do ponownego użycia.