Maty do pieczenia

Aktualna kategoria
Kategorie
Filtruj
Sortuj

Maty do pieczenia z silikonu — nowoczesność i wygoda 

Maty do pieczenia z silikonu nie tak dawno stały się popularne, a dziś nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie bez nich pracy w kuchni. Mają niesamowite właściwości — są lekkie, miękkie, elastyczne, łatwe w użytkowaniu oraz mają jedną ważną cechę — są odporne na wysoką temperaturę nawet do 250 stopni C. Silikon, czyli tworzywo nieco przypominające elastyczny plastik ma wiele zalet, którymi się od niego różni. Pierwsze prace nad nim prowadził brytyjski chemik Frederic Kipping. Dziś ma wszechstronne zastosowanie, widujemy go niemal w każdej dziedzinie życia — od chirurgii plastycznej po przemysł cukierniczy. Silikon dodawany jest do kosmetyków do pielęgnacji włosów oraz stosowany w wykańczaniu wnętrz jako materiał uszczelniający i łączący. 

Co można upiec na macie silikonowej? 

Mata silikonowa jest doskonała do wypieków cukierniczych. Można przygotować na niej ciastka, cukrowe dekoracje i pieczywo. W zależności od potrzeb możemy nabyć matę o specjalnym przeznaczeniu z odpowiednimi wgłębieniami np. do pieczenia eklerów, czy do tradycyjnych francuskich okrągłych ciasteczek — makaroników. Dostępne są także maty do wypiekania ciastek o innych kształtach jak, chociażby serc

Zalety maty z silikonu

Wszystkie maty pozwalają na wypiekanie ciastek o idealnych kształtach i rozmiarach. Pieczenie ciastek, chleba czy innych wypieków staje się w ten sposób łatwe, szybkie i bardzo przyjemne. Ciasto nie przypala się oraz nie przywiera do tworzywa silikonowego, piekąc się równomiernie. Forma silikonowa jest łatwa w utrzymaniu w czystości. Podkładki i akcesoria z silikonu nie chłoną zapachów i nie nasiąkają płynami. Łatwo je umyć, nie ulegają wpływom czynników zewnętrznych np. tlenu czy wody. Są idealne do wielokrotnego użytku. Warto dodać, że maty z tworzywa silikonowego są odporne na wpływ nie tylko wysokich, ale i niskich temperatur sięgających nawet do -40 st. C. Można ich zatem używać np. jako podkładek w zamrażarkach

Maty do pieczenia z silikonu — nowoczesność i wygoda 

Maty do pieczenia z silikonu nie tak dawno stały się popularne, a dziś nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie bez nich pracy w kuchni. Mają niesamowite właściwości — są lekkie, miękkie, elastyczne, łatwe w użytkowaniu oraz mają jedną ważną cechę — są odporne na wysoką temperaturę nawet do 250 stopni C. Silikon, czyli tworzywo nieco przypominające elastyczny plastik ma wiele zalet, którymi się od niego różni. Pierwsze prace nad nim prowadził brytyjski chemik Frederic Kipping. Dziś ma wszechstronne zastosowanie, widujemy go niemal w każdej dziedzinie życia — od chirurgii plastycznej po przemysł cukierniczy. Silikon dodawany jest do kosmetyków do pielęgnacji włosów oraz stosowany w wykańczaniu wnętrz jako materiał uszczelniający i łączący. 

Co można upiec na macie silikonowej? 

Mata silikonowa jest doskonała do wypieków cukierniczych. Można przygotować na niej ciastka, cukrowe dekoracje i pieczywo. W zależności od potrzeb możemy nabyć matę o specjalnym przeznaczeniu z odpowiednimi wgłębieniami np. do pieczenia eklerów, czy do tradycyjnych francuskich okrągłych ciasteczek — makaroników. Dostępne są także maty do wypiekania ciastek o innych kształtach jak, chociażby serc

Zalety maty z silikonu

Wszystkie maty pozwalają na wypiekanie ciastek o idealnych kształtach i rozmiarach. Pieczenie ciastek, chleba czy innych wypieków staje się w ten sposób łatwe, szybkie i bardzo przyjemne. Ciasto nie przypala się oraz nie przywiera do tworzywa silikonowego, piekąc się równomiernie. Forma silikonowa jest łatwa w utrzymaniu w czystości. Podkładki i akcesoria z silikonu nie chłoną zapachów i nie nasiąkają płynami. Łatwo je umyć, nie ulegają wpływom czynników zewnętrznych np. tlenu czy wody. Są idealne do wielokrotnego użytku. Warto dodać, że maty z tworzywa silikonowego są odporne na wpływ nie tylko wysokich, ale i niskich temperatur sięgających nawet do -40 st. C. Można ich zatem używać np. jako podkładek w zamrażarkach