Category

Do kwiatów cukrowych

Aktualna kategoria
Kategorie
Filtruj
Sortuj

Akcesoria do kwiatów cukrowych

Kwiaty z masy cukrowej to jedna z uniwersalnych, a jednocześnie najpiękniejszych ozdób wyrobów cukierniczych. Kwiaty naturalne czy też ich przetworzenie warianty stanowią ciekawy i popularny motyw zdobniczy, przyciągają wzrok, zachwycają i kuszą pięknem. Wyroby cukiernicze, które odwołują się do ich naturalnie pięknych kształtów zyskują atrakcyjność. Z pewnością warto opanować sztukę tworzenia kwiatów z masy cukierniczej, by upiększać nimi ciasta, torty i desery.    

Narzędzia do tworzenia kwiatów cukrowych 

Aby nadać kwiatom odpowiednią formę, warto sięgnąć po specjalne narzędzia, które pomogą nam odpowiednio kształtować masę cukierniczą. 

Do wykrawania płatków o pięknych, równomiernych kształtach posłużą nam foremki do wycinania kwiatów i liści z masy cukrowej. Foremki powinny mieć odpowiednio ostre brzegi, którymi będziemy mogli wycinać formy nawet w schłodzonym cieście. Jeżeli wykrawaczki będą używane przez dzieci, zwróćmy uwagę, by były bezpieczne i wygodne w użyciu dla najmłodszych. Formy do wycinania kwiatów powinny być wykonane z tworzywa przystosowanego do kontaktu z żywnością i bezpiecznych dla zdrowia. Często można kupić je w zestawie, w którym poszczególne formy pozwolą na wycięcie kształtów, które razem stworzą kwiat. 

Aby nadać kwiatom realistyczny wygląd możemy posłużyć się specjalnymi przyrządami do modelowania kwiatów. Są to szpatułki z różnymi końcówkami, które umożliwiają formowanie pożądanych kształtów i form w masie cukrowej oraz w marcepanie, czekoladzie plastycznej i izomalcie. Poszczególne narzędzia w zestawie posłużą nam do wymodelowania płatków i listków, do wygładzenia lub postrzępienia krawędzi, naniesienia struktury na płatki i listki czy uformowania „falbanek”. W zestawie znajdują się również miski do małych i dużych kwiatków. 

Kulki do formowania płatków kwiatów i delikatnych elementów figurek z masy cukrowej ułatwiają tworzenie cukrowych ozdób i dekorowanie własnoręcznie wykonanych wypieków. W zestawie z matą lub gąbką do dekoracji cukrowych pomogą wykonać spektakularnie wyglądające słodkie ozdoby.

Miski do wykonywania płatków kwiatów i liści to podstawki w formie koła, na których tworzymy nasze cukiernicze ozdoby. Często sprzedawane są w zestawach. 

Mata, gąbka lub pianka to powierzchnie robocze, na których modelujemy nasze kwiaty, które mogą mieć różne grubości. Na cieńszych modelujemy brzegi płatków, nanosimy struktury na listki oraz formujemy falbanki. Na tych o większej grubości formujemy zagłębienia w płatkach i listkach. 

Kwiaty jak żywe 

Aby nasze kwiaty wyglądały realistyczne, możemy posłużyć się różnymi gotowymi dodatkami oferowanymi przez producentów — mogą to być na przykład pręciki do kwiatów cukrowych wykonanych z lukru plastycznego, dzięki którym kwiaty wykonane z lukru lub czekolady plastycznej zyskają realistyczny wygląd. Najczęściej są sprzedawane w zestawach i w różnych kolorach oraz nie nadają się do spożycia. 

Za pomocą elastycznej tasiemki możemy zamaskować miejsca drutowania łodyg w kompozycjach kwiatowych, np. na dużej wielkości tortach. Kwiaty będą wyglądać jak prawdziwe.

Warto pamiętać, że przy użyciu zestawów do modelowania kwiatów możemy tworzyć również i inne formy do ozdobienia naszych wyrobów cukierniczych, np. figurki, cyfry i litery, miniaturki przedmiotów czy budynków i kreatywnie dekorować nimi ciasta, torty oraz babeczki. 

Akcesoria do kwiatów cukrowych

Kwiaty z masy cukrowej to jedna z uniwersalnych, a jednocześnie najpiękniejszych ozdób wyrobów cukierniczych. Kwiaty naturalne czy też ich przetworzenie warianty stanowią ciekawy i popularny motyw zdobniczy, przyciągają wzrok, zachwycają i kuszą pięknem. Wyroby cukiernicze, które odwołują się do ich naturalnie pięknych kształtów zyskują atrakcyjność. Z pewnością warto opanować sztukę tworzenia kwiatów z masy cukierniczej, by upiększać nimi ciasta, torty i desery.    

Narzędzia do tworzenia kwiatów cukrowych 

Aby nadać kwiatom odpowiednią formę, warto sięgnąć po specjalne narzędzia, które pomogą nam odpowiednio kształtować masę cukierniczą. 

Do wykrawania płatków o pięknych, równomiernych kształtach posłużą nam foremki do wycinania kwiatów i liści z masy cukrowej. Foremki powinny mieć odpowiednio ostre brzegi, którymi będziemy mogli wycinać formy nawet w schłodzonym cieście. Jeżeli wykrawaczki będą używane przez dzieci, zwróćmy uwagę, by były bezpieczne i wygodne w użyciu dla najmłodszych. Formy do wycinania kwiatów powinny być wykonane z tworzywa przystosowanego do kontaktu z żywnością i bezpiecznych dla zdrowia. Często można kupić je w zestawie, w którym poszczególne formy pozwolą na wycięcie kształtów, które razem stworzą kwiat. 

Aby nadać kwiatom realistyczny wygląd możemy posłużyć się specjalnymi przyrządami do modelowania kwiatów. Są to szpatułki z różnymi końcówkami, które umożliwiają formowanie pożądanych kształtów i form w masie cukrowej oraz w marcepanie, czekoladzie plastycznej i izomalcie. Poszczególne narzędzia w zestawie posłużą nam do wymodelowania płatków i listków, do wygładzenia lub postrzępienia krawędzi, naniesienia struktury na płatki i listki czy uformowania „falbanek”. W zestawie znajdują się również miski do małych i dużych kwiatków. 

Kulki do formowania płatków kwiatów i delikatnych elementów figurek z masy cukrowej ułatwiają tworzenie cukrowych ozdób i dekorowanie własnoręcznie wykonanych wypieków. W zestawie z matą lub gąbką do dekoracji cukrowych pomogą wykonać spektakularnie wyglądające słodkie ozdoby.

Miski do wykonywania płatków kwiatów i liści to podstawki w formie koła, na których tworzymy nasze cukiernicze ozdoby. Często sprzedawane są w zestawach. 

Mata, gąbka lub pianka to powierzchnie robocze, na których modelujemy nasze kwiaty, które mogą mieć różne grubości. Na cieńszych modelujemy brzegi płatków, nanosimy struktury na listki oraz formujemy falbanki. Na tych o większej grubości formujemy zagłębienia w płatkach i listkach. 

Kwiaty jak żywe 

Aby nasze kwiaty wyglądały realistyczne, możemy posłużyć się różnymi gotowymi dodatkami oferowanymi przez producentów — mogą to być na przykład pręciki do kwiatów cukrowych wykonanych z lukru plastycznego, dzięki którym kwiaty wykonane z lukru lub czekolady plastycznej zyskają realistyczny wygląd. Najczęściej są sprzedawane w zestawach i w różnych kolorach oraz nie nadają się do spożycia. 

Za pomocą elastycznej tasiemki możemy zamaskować miejsca drutowania łodyg w kompozycjach kwiatowych, np. na dużej wielkości tortach. Kwiaty będą wyglądać jak prawdziwe.

Warto pamiętać, że przy użyciu zestawów do modelowania kwiatów możemy tworzyć również i inne formy do ozdobienia naszych wyrobów cukierniczych, np. figurki, cyfry i litery, miniaturki przedmiotów czy budynków i kreatywnie dekorować nimi ciasta, torty oraz babeczki.