Category

Kwiaty jadalne

Aktualna kategoria
Kategorie
Filtruj
Sortuj

Kwiaty na talerzu to dla niektórych wciąż zaskakujący widok. Z każdym sezonem zyskują jednak na popularności, stanowiąc barwny dodatek do zup, dań głównych czy deserów, a zwłaszcza okolicznościowych wypieków. Niektóre z nich wykazują nawet właściwości lecznicze. Każdy z ozdobnych kwiatów jadalnych nadaje potrawie oryginalnego posmaku czy aromatu. W The Cakes proponujemy wybór najpopularniejszych jadalnych gatunków.

Inspirujące kwiaty jadalne – atrakcja w kuchni

Susz z jadalnych gatunków kwiatów można wykorzystać na kilka sposobów. Po pierwsze pełnią one funkcję dekoracyjną. Jeśli chcesz, aby twoje wiosenna sałatka zachęcała do zjedzenia już samym wyglądem, dodatek w postaci stokrotek będzie idealny. A może szukasz pomysłu na stworzenie szykownej dekoracji tortu weselnego? Żywe kwiaty na jego powierzchni z pewnością dodadzą mu uroku i elegancji, a goście nie będą mogli oderwać od niego wzroku. 

Poza tym jadalne kwiaty do dekoracji mogą stanowić doskonałą przeciwwagę dla utartego smaku wybranej potrawy, stwarzając jej całkiem nową odsłonę. Działa to także odwrotnie – odpowiednio dobrane kwiaty jadalne podkreślają znane i powszechnie lubiane dania.

Ozdobne kwiaty jadalne – masz większy wybór, niż myślisz!

Które gatunki kwiatów można wykorzystać w kuchni? Niektóre z nich mogą zaskakiwać. Zarówno do dekoracji, jak i urozmaicenia smaku możesz wybrać:

  • bratki,
  • stokrotki,
  • bławatki,
  • forsycje,
  • nagietki,
  • piwonie,
  • rumianek,
  • wrzosy,
  • ślazy,
  • róże,
  • jaśmin,

i wiele innych.

Możesz je znaleźć w naszym asortymencie. Oddziałują one na zmysły nie tylko wyglądem, ale i smakiem czy zapachem. Zastosować można je zarówno w formie pojedynczych, suszonych płatków, jak i całych kwiatów czy pąków.

Jadalne kwiaty na tort – prawdziwy hit w cukiernictwie

Żywe, ozdobne kwiaty jadalne to moda, która od kilku sezonów nie słabnie, niezależnie od tego, czy chodzi o okazały, elegancki tort weselny, czy skromniejszy tort urodzinowy. Taki wypiek stanowi zwykle jeden z najważniejszych punktów scenariusza przyjęcia. Odpowiednio zaanimowany zwraca uwagę wszystkich gości, dlatego powinien wyglądać atrakcyjnie i smacznie. Dobrze jeśli będzie współgrał z pozostałymi dekoracjami w otoczeniu. Taki efekt można osiągnąć właśnie dzięki dekoracyjnym kwiatom.

Na szczęście jadalne kwiaty na tort to nie tylko domena profesjonalnych cukierników – dzięki naszej ofercie z powodzeniem można przygotować wypieki z ozdobnymi kwiatami jadalnymi w wybranych smakach i barwach. 

Jadalne kwiaty do dekoracji – o czym należy pamiętać?

Aby uzyskać pożądany efekt, należy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo, a więc dobrać takie gatunki ze sklepu czy ogrodu, które rzeczywiście nadają się do spożycia. Warto zatem skorzystać z naszego zestawienia. 

Powinny to być kwiaty świeże lub suszone, aby nie martwić się o to, jak będą się prezentowały na torcie, oraz o trwałość takiej dekoracji. Najlepiej zaaranżować je na powierzchni ciasta tuż przed podaniem, a wcześniej przechowywać w umiarkowanie chłodnej temperaturze, a więc ok. 15 stopni Celsjusza. Każdy z jadalnych kwiatów odznacza się innym smakiem i jego intensywnością. Wybierz te, które najlepiej skomponują się z konkretnym daniem czy wypiekiem. Niech stanowią także kolorystyczne dopełnienie – w końcu jemy także oczami! Wybieraj spośród ozdobnych kwiatów jadalnych w ofercie The Cakes.

Kwiaty na talerzu to dla niektórych wciąż zaskakujący widok. Z każdym sezonem zyskują jednak na popularności, stanowiąc barwny dodatek do zup, dań głównych czy deserów, a zwłaszcza okolicznościowych wypieków. Niektóre z nich wykazują nawet właściwości lecznicze. Każdy z ozdobnych kwiatów jadalnych nadaje potrawie oryginalnego posmaku czy aromatu. W The Cakes proponujemy wybór najpopularniejszych jadalnych gatunków.

Inspirujące kwiaty jadalne – atrakcja w kuchni

Susz z jadalnych gatunków kwiatów można wykorzystać na kilka sposobów. Po pierwsze pełnią one funkcję dekoracyjną. Jeśli chcesz, aby twoje wiosenna sałatka zachęcała do zjedzenia już samym wyglądem, dodatek w postaci stokrotek będzie idealny. A może szukasz pomysłu na stworzenie szykownej dekoracji tortu weselnego? Żywe kwiaty na jego powierzchni z pewnością dodadzą mu uroku i elegancji, a goście nie będą mogli oderwać od niego wzroku. 

Poza tym jadalne kwiaty do dekoracji mogą stanowić doskonałą przeciwwagę dla utartego smaku wybranej potrawy, stwarzając jej całkiem nową odsłonę. Działa to także odwrotnie – odpowiednio dobrane kwiaty jadalne podkreślają znane i powszechnie lubiane dania.

Ozdobne kwiaty jadalne – masz większy wybór, niż myślisz!

Które gatunki kwiatów można wykorzystać w kuchni? Niektóre z nich mogą zaskakiwać. Zarówno do dekoracji, jak i urozmaicenia smaku możesz wybrać:

  • bratki,
  • stokrotki,
  • bławatki,
  • forsycje,
  • nagietki,
  • piwonie,
  • rumianek,
  • wrzosy,
  • ślazy,
  • róże,
  • jaśmin,

i wiele innych.

Możesz je znaleźć w naszym asortymencie. Oddziałują one na zmysły nie tylko wyglądem, ale i smakiem czy zapachem. Zastosować można je zarówno w formie pojedynczych, suszonych płatków, jak i całych kwiatów czy pąków.

Jadalne kwiaty na tort – prawdziwy hit w cukiernictwie

Żywe, ozdobne kwiaty jadalne to moda, która od kilku sezonów nie słabnie, niezależnie od tego, czy chodzi o okazały, elegancki tort weselny, czy skromniejszy tort urodzinowy. Taki wypiek stanowi zwykle jeden z najważniejszych punktów scenariusza przyjęcia. Odpowiednio zaanimowany zwraca uwagę wszystkich gości, dlatego powinien wyglądać atrakcyjnie i smacznie. Dobrze jeśli będzie współgrał z pozostałymi dekoracjami w otoczeniu. Taki efekt można osiągnąć właśnie dzięki dekoracyjnym kwiatom.

Na szczęście jadalne kwiaty na tort to nie tylko domena profesjonalnych cukierników – dzięki naszej ofercie z powodzeniem można przygotować wypieki z ozdobnymi kwiatami jadalnymi w wybranych smakach i barwach. 

Jadalne kwiaty do dekoracji – o czym należy pamiętać?

Aby uzyskać pożądany efekt, należy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo, a więc dobrać takie gatunki ze sklepu czy ogrodu, które rzeczywiście nadają się do spożycia. Warto zatem skorzystać z naszego zestawienia. 

Powinny to być kwiaty świeże lub suszone, aby nie martwić się o to, jak będą się prezentowały na torcie, oraz o trwałość takiej dekoracji. Najlepiej zaaranżować je na powierzchni ciasta tuż przed podaniem, a wcześniej przechowywać w umiarkowanie chłodnej temperaturze, a więc ok. 15 stopni Celsjusza. Każdy z jadalnych kwiatów odznacza się innym smakiem i jego intensywnością. Wybierz te, które najlepiej skomponują się z konkretnym daniem czy wypiekiem. Niech stanowią także kolorystyczne dopełnienie – w końcu jemy także oczami! Wybieraj spośród ozdobnych kwiatów jadalnych w ofercie The Cakes.