Kokilki ceramiczne

Kokilki ceramiczne. Praktyczne i piękne

Kokilka to niewielkie naczynie wykonane z tworzywa odpornego na wysoką temperaturę, które jednocześnie pięknie prezentuje się na stole. Polska nazwa kokilek pochodzi od francuskiego słowa coquille, które oznacza muszlę. I rzeczywiście, kokilka przypomina muszlę zarówno wielkością, jak i swoją charakterystyczną żłobkowaną powierzchnią

Kokilki — ozdoba stołu

Kokilki są praktycznymi naczyniami. Pieczemy w nich przystawki i desery, po czym podajemy do stołu. Kokilki mają pojemność od 50 do 250 ml. Najczęściej można zobaczyć naczynia o średnicy od 10. do 20. cm. Mogą mieć różne kształty. Najczęściej są okrągłe, ale na rynku można kupić też kokilki o kształtach takich jak np. ośmiokąt, serce lub kwiat. Kokilki zachwycają formami i kolorami. Kreatywność projektantów nie ma tu granic, a te małe naczynia doskonale wpiszą się w każdy styl.

Co można przyrządzić w miseczkach żaroodpornych?

Kokilki są najczęściej używane do przygotowania tradycyjnego francuskiego deseru crème brûlée, a oprócz tego francuskiej zupy cebulowej, muffinów z czekolady oraz dań z sera lub jajek. Można w nich przygotować i serwować makaron, lasagne, krewetki i lody. Jednym z najpopularniejszych dań, które przygotowujemy w kokilkach są suflety czekoladowe. Naczynia do sufletów czekoladowych występują w wielu kolorach i rozmiarach. Są formy minimalistyczne, ale także bardzo ozdobne. Do ich przygotowania potrzeba niewiele składników — to czekolada, jajka, cukier, mąka i dodatki takie jak masło, wanilia czy skórka pomarańczowa, które pozwolą wyczarować kulinarne cuda. W naczyniach żaroodpornych możemy przygotować zarówno dania wytrawne, jak i słodkie na ciepło, i na zimno.   

Użyteczne i praktyczne 

Używane najczęściej do przygotowania przekąsek czy dań śniadaniowych kokilki mogą być używane także jako naczynie do podawania dressingów, sosów lub dipów. Te piękne naczynia mogą służyć też do serwowania oliwek, rodzynek czy orzechów. Miseczki do zapiekania są łatwe w użytkowaniu i czyszczeniu. Powłoka ceramiczna nie wchodzi w reakcję z żywnością. Kokilki można myć w zmywarce. Są odporne na korozję chemiczną, której przyczyną często są detergenty. Miseczki żaroodporne z zawartością można też przechowywać w lodówce.