Category

Lukier

Aktualna kategoria
Kategorie
Filtruj
Sortuj

Tradycyjny lukier – król polew, ozdób i dekoracji

Lukier to tradycyjny, jeden z najstarszych sposobów efektownego ozdabiania ciast, tortów, babeczek i świątecznych pierniczków. Wraz z rozmaitymi rodzajami posypek cukrowych i czekoladowych tworzy dekoracje idealne – kolorowe, apetyczne i cieszące oko. Choć receptura tworzenia doskonałego lukru przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, dziś chętniej korzystamy z gotowych, dostępnych w sprzedaży produktów, które są pewniejsze, smaczniejsze, wyjątkowo estetycznie – unikamy wtedy niepotrzebnego ryzyka popsucia dekoracji. W ofercie The Cakes znalazły się zarówno gotowe lukry w specjalnych woreczkach, które po podgrzaniu można bezpośrednio wylać na ciasto, jak i półprodukty do tworzenia słodkich mas, małe „jednorazowe” opakowania oraz kilogramowe paczki.

Dobrej jakości lukier to baza wyjątkowych dekoracji

Pomimo, iż na lukier składa się tylko kilka składników, ich jakość i idealne proporcje będą kluczem do stworzenia perfekcyjnie gładkiej oraz odpowiednio sprężystej i elastycznej masy. Dlatego w ofercie The Cakes zebrano wyłącznie mieszanki do lukru oraz gotowe produkty renomowanych marek jak Renshaw, Saracino, Dr Oetker czy FunCakes. Powstałe z nich masy będą fantastyczną bazą do wszelkiego rodzaju dekoracji, świetnie wygładzą powierzchnię i sprawdzą się w roli kleju – utrzymując cukrowe zdobienia i ornamenty na miejscu. Lukrowa polewa wygląda pięknie zarówno na tortach i ciastach – w postaci powierzchniowej masy, jak i pączkach i drożdżówkach – w formie glazury, a także na świątecznych, bogato dekorowanych pierniczkach. W tej roli znacznie świetnie sprawdza się także nieco sztywniejszy po wyschnięciu lukier królewski. Nielekka powłoka, jaką tworzy, pozwala na przechowywanie lukrowanych ciastek i pierników w jednym pudełku, bez obaw o ich sklejanie się.

Biały, gęsty lukier do figurek, ozdób i barwienia

Z samego lukru o dużej gęstości i puszystości, za pomocą dekoratorów i szpryc, można stworzyć cukrowe cuda – kwiatki, liście, rozety, literki i figury o rozmaitych kształtach, a nawet sporych rozmiarów figurki i dekoracje 3D z wybranym motywem tematycznym. Ponieważ lukier łatwo się barwi, szybko zmienimy jego kolor za pomocą niewielkiej ilości barwnika spożywczego w żelu lub proszku. Warto przy tym pamiętać, iż nadany lukrowi kolor z czasem ciemnieje – powinno się zatem używać barwników oszczędnie. Gotowe dekoracje można też pomalować farbami bądź spryskać barwnym sprayem – uzyskując prawdziwie zaskakujące efekty. Nadmiar lukru i dekoracji bez obaw przechowamy do kilku dni w lodówce.

Tradycyjny lukier – król polew, ozdób i dekoracji

Lukier to tradycyjny, jeden z najstarszych sposobów efektownego ozdabiania ciast, tortów, babeczek i świątecznych pierniczków. Wraz z rozmaitymi rodzajami posypek cukrowych i czekoladowych tworzy dekoracje idealne – kolorowe, apetyczne i cieszące oko. Choć receptura tworzenia doskonałego lukru przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, dziś chętniej korzystamy z gotowych, dostępnych w sprzedaży produktów, które są pewniejsze, smaczniejsze, wyjątkowo estetycznie – unikamy wtedy niepotrzebnego ryzyka popsucia dekoracji. W ofercie The Cakes znalazły się zarówno gotowe lukry w specjalnych woreczkach, które po podgrzaniu można bezpośrednio wylać na ciasto, jak i półprodukty do tworzenia słodkich mas, małe „jednorazowe” opakowania oraz kilogramowe paczki.

Dobrej jakości lukier to baza wyjątkowych dekoracji

Pomimo, iż na lukier składa się tylko kilka składników, ich jakość i idealne proporcje będą kluczem do stworzenia perfekcyjnie gładkiej oraz odpowiednio sprężystej i elastycznej masy. Dlatego w ofercie The Cakes zebrano wyłącznie mieszanki do lukru oraz gotowe produkty renomowanych marek jak Renshaw, Saracino, Dr Oetker czy FunCakes. Powstałe z nich masy będą fantastyczną bazą do wszelkiego rodzaju dekoracji, świetnie wygładzą powierzchnię i sprawdzą się w roli kleju – utrzymując cukrowe zdobienia i ornamenty na miejscu. Lukrowa polewa wygląda pięknie zarówno na tortach i ciastach – w postaci powierzchniowej masy, jak i pączkach i drożdżówkach – w formie glazury, a także na świątecznych, bogato dekorowanych pierniczkach. W tej roli znacznie świetnie sprawdza się także nieco sztywniejszy po wyschnięciu lukier królewski. Nielekka powłoka, jaką tworzy, pozwala na przechowywanie lukrowanych ciastek i pierników w jednym pudełku, bez obaw o ich sklejanie się.

Biały, gęsty lukier do figurek, ozdób i barwienia

Z samego lukru o dużej gęstości i puszystości, za pomocą dekoratorów i szpryc, można stworzyć cukrowe cuda – kwiatki, liście, rozety, literki i figury o rozmaitych kształtach, a nawet sporych rozmiarów figurki i dekoracje 3D z wybranym motywem tematycznym. Ponieważ lukier łatwo się barwi, szybko zmienimy jego kolor za pomocą niewielkiej ilości barwnika spożywczego w żelu lub proszku. Warto przy tym pamiętać, iż nadany lukrowi kolor z czasem ciemnieje – powinno się zatem używać barwników oszczędnie. Gotowe dekoracje można też pomalować farbami bądź spryskać barwnym sprayem – uzyskując prawdziwie zaskakujące efekty. Nadmiar lukru i dekoracji bez obaw przechowamy do kilku dni w lodówce.