Kleje spożywcze

Kleje spożywcze do utrwalania, reperowania i dekoracji

Klej spożywczy jest niezwykle ważnym pomocnikiem w kuchni, przy różnego rodzaju pracach cukierniczych – gdy trzeba połączyć, udekorować lub utrwalić składniki deseru. Jest jadalny, całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Zazwyczaj pozbawiony smaku i zapachu, pozwala kleić ze sobą elementy dekoracji i umieszczać ozdoby na tortach bez ingerencji w ich smak. To również świetny pomocnik do usztywniania kremu czy łączenia przypadkowych pęknięć, np. marcepanowych dekoracji, większych fragmentów mas cukrowych czy lukrowych powłok. Kleje spożywcze znajdziemy w sztyftach, proszku, płynie i żelu – formach, które można wykorzystać podczas niemal każdego rodzaju prac, również w wersjach bezglutenowych, idealnych dla alergików i osób cierpiących na celiakię.

Kleje spożywcze w proszku, buteleczkach i sztyfcie

W ofercie The Cakes znajdują się zarówno duże opakowania klejów cukierniczych w proszku do specjalnych zastosowań, jak i małe, gotowe żele w buteleczkach i tubkach z dozownikiem. Podczas gdy kleje proszkowe do wypieków to świetne stabilizatory mas cukrowych, utrwalające i dodające elastyczności, niewielkie żelowe produkty to doskonałe rozwiązanie, gdy trzeba wykonać subtelniejsze prace o wielkiej precyzji. Przyklejanie drobnych ozdobnych płatków, sklejanie elementów cukrowej figurki czy łączenie niespodziewanych ukruszeń i wypełnianie nieestetycznych rys – to czynności, z którymi małe kleje spożywcze poradzą sobie najlepiej. Klej w tubce Decora, Modecor czy choćby Ford Colours z prawdziwie modelarską precyzją pozwolą na łączenie najdrobniejszych fragmentów.

Naturalne kleje spożywcze – guma tragakantowa i arabska

Na uwagę zasługują specjalne kleje spożywcze w proszku – uzyskiwane z żywicy drzew, jak guma arabska i rzadko dostępna tragakantowa. Produkty te, obok klejenia i utrwalania, z powodzeniem sprawdzą się również w innych zastosowaniach, jak zagęszczanie syropów i żeli czy utwardzanie mas cukrowych. To świetny zamiennik syntetycznych produktów o podobnych właściwościach, ulubieniec wegan, wegetarian i osób z nietolerancją glutenu. Pozbawione smaku i zapachu doskonale zdają egzamin jako emulgatory i stabilizatory, a przy okazji mają silne działanie probiotyczne i łagodzące podrażnienia śluzówki. Równie dobrze jak w funkcji jadalnego kleju spożywczego, guma arabska czy tragakantowa sprawdzi się podczas robienia galaretki, polewy czy napoju.