Barwniki naturalne

Spożywcze barwniki naturalne stworzone są na bazie naturalnych barwników, które występują w przyrodzie. Mogą to być związki organiczne, pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego albo nieorganiczne, czyli pigmenty i barwniki, które powstają w procesach technologicznych. Produkcja barwników naturalnych jest dość kosztowna, dlatego w cukiernictwie korzystamy również z barwników sztucznych. Barwniki naturalne Food Colours doskonale nadają się do masy cukrowej, lukru królewskiego i kremu śmietanowego, ale również do biszkoptów, galaretek i napojów. Sprawdzą się we wszystkich produktach na bazie wody.    

Barwniki naturalne w proszku

Barwniki naturalne w proszku można stosować na wiele sposobów. Na sucho ozdobisz nimi wypieki i dekoracje. Po dodaniu wody lub alkoholu możesz nimi malować za pomocą pędzelka. Dodając je do konkretnej masy, masz gwarancję, że nie zmienią konsystencji ani aromatu ciasta. Barwniki naturalne Food Colours to ogromna różnorodność kolorów i duża wydajność. Warto stosować je stopniowo, aż do momentu uzyskania pożądanego efektu. Po otwarciu barwnika należy przechowywać go w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu . 

Na bazie jakich substancji robione są najpopularniejsze barwniki naturalne?

Barwniki naturalne czerpią z substancji, które są dostępne w przyrodzie. Jakie substancje są najpopularniejsze?

    • Kurkumina - E100

Kurkumina to związek pochodzenia roślinnego, który uzyskujemy z kłączy ostryżu długiego. Jest ona często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, gdzie nazywa się ją szafranem indyjskim. Barwnik naturalny z kurkumą nadaje żółtą barwę i jest bardzo często wykorzystywany w przemyśle spożywczym do produkcji wyrobów cukierniczych i piekarniczych.

    • Ryboflawina - E101

Ryboflawina to rozpuszczalny w wodzie związek chemiczny, który jest wykorzystywany do barwienia produktów spożywczych na kolor żółto-pomarańczowy. Ryboflawina znana jest pod nazwą witaminy B2. 

    • Antocyjany - E163

Antocyjany to również naturalne barwniki roślinne, które występują w przyrodzie w dużych ilościach i należą do grupy flawonoidów. Mogą przyjmować barwę od czerwonej, przez niebieski po fioletowy. Najwięcej tego barwnika można znaleźć w borówkach, bakłażanie, ciemnym winogronie, czarnej porzeczce i czerwonej kapuście. 

    • Koszenila - E120

To naturalny i organiczny związek chemiczny, który pozyskuje się z wysuszonych i zmielonych pancerzyków owadów o nazwie czerwiec kaktusowy. Ten barwnik rozpuszcza się w wodzie i nie ulega degradacji pod wpływem czasu. 

    • Chlorofil - E140

Chlorofil występuje w roślinach. Może mieć kolor niebiesko-zielony lub zielono-żółty. To podstawowy barwnik naturalny do barwienia makaronu, lodów i innych produktów spożywczych.  

    • Karmel - E150

Barwnik karmelowy to uniwersalny środek barwiący, który stosowany jest w przypadku wielu wyrobów spożywczych, ale również farmaceutycznych. Umożliwia on uzyskanie barwy od żółtej przez bursztynową do ciemnobrązowej.

    • Beta karoten - E160

Beta-karoten to związek, który należy do karotenoidów czyli pomarańczowych, żółtych lub czerwonych barwników, które występują w warzywach i owocach. 

    • Betanina - E162

Betanina to inaczej czerwień buraczana. To naturalny barwnik, który stosowany jest powszechnie w przemyśle spożywczym.