Brak wyników
Sztuka tworzenia ciast i tortów to coś więcej niż tylko pieczenie i rzeźbienie. Uzyskany przysmak musi nie tylko dobrze smakować, ale także świetnie wyglądać. Jest wiele sposobów, aby osiągnąć zadowalający rezultat. Jednym z nich jest zastosowanie dodatku, takiego, jak na przykład masa marcepanowa. Spełnia ona oba kryteria przedstawione powyżej. Jest zarówno estetyczna, jak i doskonale smakuje.
Wielu wielbicieli słodkości może nie zdawać sobie sprawy z tego, że mnóstwo słodyczy, które obecnie na co dzień konsumujemy, nie była dostępna kilkaset lat temu. Przed rozpoczęciem popularyzacji czekolady na kontynencie europejskim najpopularniejszą słodkością był właśnie marcepan. Wytwarzany w stosunkowo prostym procesie mieszania cukru z masą migdałową, przywędrował do naszej części świata najprawdopodobniej z Turcji. Dużym ośrodkiem znanym z produkcji tego przysmaku było miasto Lubeka. O popularności masy marcepanowej świadczyć może, chociażby to, że w niektórych miastach stanowi on ważną część tradycyjnych obchodów świąt Bożego Narodzenia. Najlepszej jakości produkt powinien zawierać możliwie jak największą ilość zmielonych migdałów. W niektórych przypadkach stosunek cukru do masy migdałowej może dochodzić nawet do jednego do dwóch. Dużym atutem masy migdałowej jest jej ogromna plastyczność. Wystarczy podgrzewać ją przez krótki czas w dłoni, aby uzyskać niezwykłą plastyczność, która pozwala na uformowanie najróżniejszych kształtów. Nic więc dziwnego, że masa marcepanowa jest uwielbiana nie tylko przez konsumentów, ale także przez piekarzy.
Produkty mogą różnić się od siebie poszczególnymi elementami. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na oznaczenie chronionej nazwy pochodzenia (złoto-niebieska pieczęć). Informuje ona, że dany produkt został wykonany w określonym miejscu przy użyciu najwyższej jakości surowców. Takie oznaczenie posiadają, chociażby marcepany produkowane w Lubece. Ich doskonała jakość wynika w dużej mierze z bardzo wysokiego stosunku ilości migdałów do cukru. Z oczywistych względów, im więcej orzechów, tym lepiej. Inną ważną cechą masy marcepanowej jest jej plastyczność. Dzięki temu możliwe jest stosowanie jej jako wykończenia do ciast i tortów. Nie jest to jednak jedyne zastosowanie marcepanu. Można go także formować w znacznie bardziej wyszukane kształty, chociażby figurki. Masa marcepanowa może więc stanowić wierzchnią warstwę tortu, element ozdobny na cieście lub całkowicie samodzielne dzieło sztuki piekarniczej. Szczególnie że jest ona dostępna w najróżniejszych kolorach, co świadczy o uniwersalizmie jej zastosowania.
Przygotowanie wysokiej jakości deseru to wyzwanie. Należy jednak pamiętać, że każda próba jest łatwiejsza do przejścia, jeśli stosuje się odpowiedniej jakości materiały. Dostępne w The Cakes masy marcepanowe charakteryzują się wysoką jakością oraz możliwością zastosowania w wielu sytuacjach. Zachęcamy więc do zapoznania się z naszym katalogiem i wybrania produktu, który z pewnością spełni wszystkie oczekiwania kupujących.
Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).