Wyciskarki do ciastek

Wyciskarka do ciastek — mała rzecz a cieszy

Dawniej — tradycyjna maszynka do ciastek, dziś — wyciskarka z bardzo dużym wyborem kształtów i nieskończoną możliwością tworzenia cukierniczych kompozycji. Maszynka ma stalowe tłok i dźwignię. Bardzo duży wybór form, które oferuje ta niepozorna maszyna może zachwycać, a każdy z kształtów może zaskoczyć. Codziennie na stole może pojawić się coś nowego. Wyciskarka do ciastek jest urządzeniem wielorazowego użytku. Maszynka przesuwa ciasto przez cylinder w całości, bez zapychania.

Maszynka do zadań specjalnych

Z pomocą tego niepozornego akcesorium kuchennego można nie tylko stworzyć fantazyjne ciastka. Maszynka przyda się także do dekorowania wyrobów cukierniczych, ciast, tortów, babeczek i innych deserów. Dzięki dużemu wyborowi końcówek za pomocą maszynki można stworzyć fantastyczne i niepowtarzalne wypieki. Do dekorowania można użyć kremu czy bitej śmietany. 

Stwórz niepowtarzalny deser

W zależności od wybranej nakładki możemy stworzyć gwiazdki, serca czy kwiaty, a także kształty geometryczne. Regulowanie grubości ciastek sprawia, że możliwości jest jeszcze więcej. Urządzenie pozwala na łatwe kontrolowanie wyciskania ciastek. Urządzenie, mimo że ma skomplikowaną budowę, jest łatwe do czyszczenia i łatwe w obsłudze. 

Ciastka wyciskane przez maszynkę to doskonała przekąska na spotkania towarzyskie lub wieczory przed telewizorem. Do ich przygotowania potrzebna będzie blacha do pieczenia ciast oraz papier do pieczenia. Ten tradycyjny zestaw można zastąpić nowocześniejszym silikonem do pieczenia albo matą do pieczenia.

Dziś ciasteczka te nie muszą już kojarzyć się z kuchnią naszej babci, bo mają zupełnie nowe ciekawe kształty. Jednak ich smak niejednemu przypomni dzieciństwo i desery przygotowywane przez babcię. Aby przygotować ciastka przez maszynkę wystarczy:

- mąka pszenna (0,4 kg),

- mąka ziemniaczana (50 g),

- masło (0,25 g),

- cukier puder (100 g),

- 2 żółtka, 

- łyżka śmietany,

- łyżeczka proszku do pieczenia. 

Wszystkie składniki należy wymieszać, dodać do nich ewentualnie nasze ulubione dodatki i schłodzić w lodówce. Wyciskaj ciasteczka i krój taśmę na mniejsze kawałki. Wyciśnięte z tak przygotowanej masy ciasteczka są gotowe do pieczenia. Smacznego!