Category

Czekolada plastyczna

Aktualna kategoria
Kategorie
Filtruj
Sortuj
  • Czekolada plastyczna - Saracino - ciemna, 1 kg

    70,00 zł

    Brak w magazynie

  • Czekolada plastyczna - Saracino - biała, 1 kg

    70,00 zł

    Brak w magazynie

Niemal każdy z nas lubi słodkości. Ciasta, torty, ciastka, babeczki – czy znajdzie się wiele osób, które przejdą obok nich obojętnie? Człowiek ewolucyjnie wykształcił ciągłe pragnienie jedzenia tego, co słodkie. Nie jest więc łatwo odmówić sobie takiej przyjemności. Szczególnie, jeśli na wierzchu znajduje się smakowita czekolada plastyczna. Co to za produkt i dla kogo będzie on dobrym wyborem?

Czekolada plastyczna i krótka historia niepozornych nasion

Choć wydawać by się mogło, że czekolada towarzyszy nam od zawsze, w naszej części świata pojawiła się ona stosunkowo niedawno. O ile smaki marcepanu czy cukru znane są nam od wielu stuleci, o tyle czekolada w formie stałej została spopularyzowana w wieku XIX. W imperiach Ameryki prekolumbijskiej z rozdrobnionych nasion kakaowca wytwarzało się napój, który ze względu na swój smak nazywany był „gorzką wodą”. Dodawano do niego (oprócz wspomnianych nasion) również miód, chilli lub kukurydzę. Pierwotnie, przywiezione do Europy ziarna nie znalazły zastosowania. Dopiero siedemnastowieczni Europejczycy zaczęli spożywać napój przyrządzany z roztartych nasion kakaowca zmieszanych z cukrem i zalanych ciepłą wodą na większą skalę. W wieku dziewiętnastym udoskonalono proces obróbki nasion oraz po raz pierwszy wyprodukowano czekoladę w tabliczkach. Innymi innowacjami było dodanie do masy (oprócz tłuszczu kakaowego oraz proszku z nasion kakaowca) również mleka w proszku. Obecnie, dzięki rozwojowi technologii obróbki żywności możliwe jest stworzenie wielu produktów na bazie czekolady. Jednym z nich jest tak zwana czekolada plastyczna. Jest ona bardzo giętka i dzięki temu nadaje się do tworzenia różnych dekoracji, a więc na przykład jako zastępstwo (lub uzupełnienie) dla masy cukrowej.

Do czego przyda się czekolada plastyczna?

W przypadku każdego nieco bardziej skomplikowanego dzieła cukierniczego ważny jest nie tylko sam smak. Coraz większą wagę należy przywiązywać także do wyglądu gotowego produktu. Przy pomocy czekolady plastycznej, tak samo, jak w przypadku mas cukrowych, można przygotować ozdoby, które będą atrakcyjne zarówno pod względem estetycznym, jak i smakowym. Czekolada plastyczna jest bardzo łatwa w obróbce. Często wystarczy ogrzać ją nieco w dłoniach, aby możliwe było nadanie jej pożądanego kształtu. A ten jest ograniczony niemal wyłącznie wyobraźnią piekarza. Z czekolady plastycznej można wycinać najróżniejsze wzory lub też formować ją w trójwymiarowe figurki. Można ją łączyć z masami innego typu oraz farbować barwnikami spożywczymi. Czekolada plastyczna nadaje się zarówno do obkładania tortów, ciast, jak i przygotowywania dekoracji przeznaczonych na muffinki lub ciastka. Nie można także zapomnieć o jej wyjątkowym smaku. W końcu jest to czekolada. Tak więc oprócz zadań dekoracyjnych może pełnić także funkcję pełnoprawnego dodatku wzbogacającego smak.

Czekolada plastyczna to dodatek, który sprawdzi się jako ciekawa dekoracja zarówno w profesjonalnej kuchni, jak i w domowym zaciszu. Dostępne w naszym sklepie (zarówno białe, jak i ciemne) czekolady charakteryzują się najwyższą jakością i wyjątkowym smakiem.

Niemal każdy z nas lubi słodkości. Ciasta, torty, ciastka, babeczki – czy znajdzie się wiele osób, które przejdą obok nich obojętnie? Człowiek ewolucyjnie wykształcił ciągłe pragnienie jedzenia tego, co słodkie. Nie jest więc łatwo odmówić sobie takiej przyjemności. Szczególnie, jeśli na wierzchu znajduje się smakowita czekolada plastyczna. Co to za produkt i dla kogo będzie on dobrym wyborem?

Czekolada plastyczna i krótka historia niepozornych nasion

Choć wydawać by się mogło, że czekolada towarzyszy nam od zawsze, w naszej części świata pojawiła się ona stosunkowo niedawno. O ile smaki marcepanu czy cukru znane są nam od wielu stuleci, o tyle czekolada w formie stałej została spopularyzowana w wieku XIX. W imperiach Ameryki prekolumbijskiej z rozdrobnionych nasion kakaowca wytwarzało się napój, który ze względu na swój smak nazywany był „gorzką wodą”. Dodawano do niego (oprócz wspomnianych nasion) również miód, chilli lub kukurydzę. Pierwotnie, przywiezione do Europy ziarna nie znalazły zastosowania. Dopiero siedemnastowieczni Europejczycy zaczęli spożywać napój przyrządzany z roztartych nasion kakaowca zmieszanych z cukrem i zalanych ciepłą wodą na większą skalę. W wieku dziewiętnastym udoskonalono proces obróbki nasion oraz po raz pierwszy wyprodukowano czekoladę w tabliczkach. Innymi innowacjami było dodanie do masy (oprócz tłuszczu kakaowego oraz proszku z nasion kakaowca) również mleka w proszku. Obecnie, dzięki rozwojowi technologii obróbki żywności możliwe jest stworzenie wielu produktów na bazie czekolady. Jednym z nich jest tak zwana czekolada plastyczna. Jest ona bardzo giętka i dzięki temu nadaje się do tworzenia różnych dekoracji, a więc na przykład jako zastępstwo (lub uzupełnienie) dla masy cukrowej.

Do czego przyda się czekolada plastyczna?

W przypadku każdego nieco bardziej skomplikowanego dzieła cukierniczego ważny jest nie tylko sam smak. Coraz większą wagę należy przywiązywać także do wyglądu gotowego produktu. Przy pomocy czekolady plastycznej, tak samo, jak w przypadku mas cukrowych, można przygotować ozdoby, które będą atrakcyjne zarówno pod względem estetycznym, jak i smakowym. Czekolada plastyczna jest bardzo łatwa w obróbce. Często wystarczy ogrzać ją nieco w dłoniach, aby możliwe było nadanie jej pożądanego kształtu. A ten jest ograniczony niemal wyłącznie wyobraźnią piekarza. Z czekolady plastycznej można wycinać najróżniejsze wzory lub też formować ją w trójwymiarowe figurki. Można ją łączyć z masami innego typu oraz farbować barwnikami spożywczymi. Czekolada plastyczna nadaje się zarówno do obkładania tortów, ciast, jak i przygotowywania dekoracji przeznaczonych na muffinki lub ciastka. Nie można także zapomnieć o jej wyjątkowym smaku. W końcu jest to czekolada. Tak więc oprócz zadań dekoracyjnych może pełnić także funkcję pełnoprawnego dodatku wzbogacającego smak.

Czekolada plastyczna to dodatek, który sprawdzi się jako ciekawa dekoracja zarówno w profesjonalnej kuchni, jak i w domowym zaciszu. Dostępne w naszym sklepie (zarówno białe, jak i ciemne) czekolady charakteryzują się najwyższą jakością i wyjątkowym smakiem.