Naczynia żaroodporne — sposób na idealną potrawę
Naczynia żaroodporne ze szkła mają wiele zalet – są praktyczne i dobrze wyglądają. Jedną z najważniejszych jest ich trwałość, kolejną – odporność, bo naczynia żaroodporne nie ulegają korozji, nie wypaczają się pod wpływem wysokiej temperatury i nie tracą przejrzystości czy koloru pod wpływem wysokiej temperatury.
Co można przyrządzić w naczyniu żaroodpornym?
W naczyniu ze szkła możemy przygotować pełne danie obiadowe. Może to być np. zapiekanka warzywna lub mięsna czy pieczeń. Możemy w nim także upiec kaczkę, kurczaka, karkówkę czy łososia, a także chleb lub ciasto. Warto zaznaczyć, że w formie szklanej do zapiekania możemy przygotowywać zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie, np. popularną i bardzo lubianą na całym świecie lasagne możemy zapiec zarówno w wersji z mięsem, jak i w wersji warzywnej z dodatkiem szpinaku czy innych warzyw.
Wymieńmy kilka innych dań wegetariańskich, które z powodzeniem można przygotować w naczyniu żaroodpornym. Mogą to być m.in.:
- makaron zapiekany z warzywami,
- cukinia faszerowana kaszą,
- kasza gryczana z pieczarkami.
Naczynie wielozadaniowe
Potrawy możemy podawać na stół w naczyniu żaroodpornym, zwłaszcza że bardzo często tego rodzaju akcesoria wyposażone są w stojak, na którym można je bezpiecznie postawić oraz specjalne miejsce na świeczki typu tealight, które pozwolą utrzymać jego odpowiednią temperaturę przez pewien czas. Naczynia żaroodporne są łatwe w utrzymaniu w czystości. Można myć je np. z pomocą mieszanki sody i octu. Podczas pieczenia dobrze sprawdza się pokrywka. Pozwala na utrzymanie wewnątrz naczynia odpowiedniej wilgotności oraz zapobiega wysychaniu pieczonych czy zapiekanych potraw.
Oszczędność czasu, wody i energii
Potrawy zapiekane w naczyniach żaroodpornych to wspaniały sposób na udany obiad czy kolację. Są to klasyczne dania „jednogarnkowe” łatwe do przygotowania. Możemy podawać je na stół bezpośrednio w naczyniu, w którym je przygotowywaliśmy. Zmniejszamy w ten sposób liczbę akcesoriów kuchennych do mycia, oszczędzając wodę. Naczynia tego typu są zatem także przyjazne dla środowiska. Można je myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce, co pozwala dodatkowo zaoszczędzić wodę.
Naczynia żaroodporne — sposób na idealną potrawę
Naczynia żaroodporne ze szkła mają wiele zalet – są praktyczne i dobrze wyglądają. Jedną z najważniejszych jest ich trwałość, kolejną – odporność, bo naczynia żaroodporne nie ulegają korozji, nie wypaczają się pod wpływem wysokiej temperatury i nie tracą przejrzystości czy koloru pod wpływem wysokiej temperatury.
Co można przyrządzić w naczyniu żaroodpornym?
W naczyniu ze szkła możemy przygotować pełne danie obiadowe. Może to być np. zapiekanka warzywna lub mięsna czy pieczeń. Możemy w nim także upiec kaczkę, kurczaka, karkówkę czy łososia, a także chleb lub ciasto. Warto zaznaczyć, że w formie szklanej do zapiekania możemy przygotowywać zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie, np. popularną i bardzo lubianą na całym świecie lasagne możemy zapiec zarówno w wersji z mięsem, jak i w wersji warzywnej z dodatkiem szpinaku czy innych warzyw.
Wymieńmy kilka innych dań wegetariańskich, które z powodzeniem można przygotować w naczyniu żaroodpornym. Mogą to być m.in.:
- makaron zapiekany z warzywami,
- cukinia faszerowana kaszą,
- kasza gryczana z pieczarkami.
Naczynie wielozadaniowe
Potrawy możemy podawać na stół w naczyniu żaroodpornym, zwłaszcza że bardzo często tego rodzaju akcesoria wyposażone są w stojak, na którym można je bezpiecznie postawić oraz specjalne miejsce na świeczki typu tealight, które pozwolą utrzymać jego odpowiednią temperaturę przez pewien czas. Naczynia żaroodporne są łatwe w utrzymaniu w czystości. Można myć je np. z pomocą mieszanki sody i octu. Podczas pieczenia dobrze sprawdza się pokrywka. Pozwala na utrzymanie wewnątrz naczynia odpowiedniej wilgotności oraz zapobiega wysychaniu pieczonych czy zapiekanych potraw.
Oszczędność czasu, wody i energii
Potrawy zapiekane w naczyniach żaroodpornych to wspaniały sposób na udany obiad czy kolację. Są to klasyczne dania „jednogarnkowe” łatwe do przygotowania. Możemy podawać je na stół bezpośrednio w naczyniu, w którym je przygotowywaliśmy. Zmniejszamy w ten sposób liczbę akcesoriów kuchennych do mycia, oszczędzając wodę. Naczynia tego typu są zatem także przyjazne dla środowiska. Można je myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce, co pozwala dodatkowo zaoszczędzić wodę.