Żółtko w proszku - Bake Plus - 100 g
- 21,50 zł
Sprawdź dostępność
-
Sklep online
Ilość: 0
Podana ilość produktów jest jedynie poglądowa.
Żółtko w proszku może mieć zastosowanie podobne do świeżego żółtka jaja, przede wszystkim jest bezpieczne (pasteryzowane) i łatwe do odmierzenia: wystarczy rozpuścić w wodzie odpowiednią ilość proszku aby uzyskać ilość podaną w przepisie.
Żółtko pasteryzowane w proszku to bezpieczna i wygodna alternatywa dla świeżych żółtek kurzych. Dzięki pasteryzacji zostało wyeliminowane ryzyko salmonelli, a proszkowa postać ułatwia przechowywanie oraz dozowanie. Wystarczy odważoną ilość proszku rozpuścić w odpowiedniej ilości wody i powstaje nam produkt gotowy do użycia. Ponadto jeśli potrzebujemy samego żółtka np do ciasta kruchego odpada problem z pozostałością jajka-białkami. Żółtko w proszku jest produktem uzyskanym w procesie odwodnienia odseparowanego z treści całego jaja żółtka, w wyniku uzyskuje się półprodukt odpowiadający parametrom świeżego żółtka, jednak o masie dwukrotnie mniejszej. Dzięki temu uzyskujemy produkt łatwy do przechowywania i transportu, termin przydatności może wynosić 18 miesięcy, a transport i przechowywanie nie wymaga warunków chłodniczych.