Pektyna do dżemów niskocukrowych - 30 g
-
6,50 zł
21,67 zł / 100 g
Sprawdź dostępność
-
Sklep online
Ilość: 131
Podana ilość produktów jest jedynie poglądowa.
Pektyny to naturalne składniki roślinne, które są zaliczane do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Można je znaleźć m.in. w owocach. Mają właściwości żelujące, dlatego najczęściej znajdują zastosowanie przy sporządzaniu galaretek, marmolad i dżemów owocowych. Mają również działanie prozdrowotne – przede wszystkim sprzyjają regulacji gospodarki cholesterolowej i węglowodanowej. W przemyśle spożywczym pektyny dodaje się różnego rodzaju wyrobów, od sosów przez dżemy, marmolady do niskokalorycznych deserów. Zaleca się dawkowanie 8-16 gram pektyny na 1 kg masy. Należy najpierw rozpuścić pektynę w niewielkiej ilości wody w temperaturze ok. 60 stopni C, a następnie dodać ją do gorącej masy. Opakowanie 30 gram powinno odpowiadać dawkowaniu dla ok. 2 kg owoców i ok. 1 kg cukru.
SKŁADNIKI: pektyna amidowana 100%.
OPAKOWANIE: 30 g
SYMBOL: CG-093006
EAN: 5903111093006