Agar, środek żelujący - Bake Plus - typ 900, 50 g

  • 21,50 zł

Zapytaj o produkt

Zapytaj o produkt

zamknij
Agar, środek żelujący - Bake Plus - typ 900, 50 g

Agar, środek żelujący - Bake Plus - typ 900, 50 g

Symbol: BK-10

* Pola wymagane

Powiadom o dostępności
Sprawdź dostępność

Agaru można używać do gotowania i pieczenia zamiast żelatyny. Sprawdzi się w przygotowywaniu galaretek owocowych i mięsnych, serników na zimno czy deserów. Jest to produkt wegetariański. Tężeje nieco szybciej niż żelatyna. Przewyższa ją tym, że nie ma smaku i zapachu oraz jest przezroczysty.

Dużą zaletą zastosowania agaru jest to, że można przygotowaną masę ponownie podgrzać, jeśli okaże się, że coś nie wyszło.

Agar, (oznaczenie środka spożywczego E406 ) wytwarzany jest tradycyjnie poprzez mrożenie i suszenie alg morskich. Jest polimerem agarozy (agarobioza to dwucukier z galaktozy i 3,6-dehydrogalaktozy) oraz agaropektyny. W skrócie i uproszczeniu zawiera w większości rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze 90-100 °C, a już w temperaturze w 40-50 °C przechodzi w postać żelową. Oprócz swoich właściwości zagęszczających i żelujących agar dostarcza właśnie sporo błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Może być więc wspomagaczem zrzucania zbędnych kilogramów, a desery przygotowane z jego użyciem można uznać za całkiem dietetyczne.

SKŁAD: 100% agar 

SIŁA ŻELOWANIA: 900 g/cm² 

OPAKOWANIE: 50 g

PRODUCENT: Bake Plus

SYMBOL: BK-10

Inne produkty w tej samej kategorii:

  • Pektyna NH - Food Colours - 100 g

    31,00 zł

    Brak w magazynie

  • Agar Agar - Food Colours - 20 g

    12,50 zł

    Brak w magazynie

  • Pektyna NH - Food Colours - 40 g

    15,00 zł