Agar, środek żelujący - Bake Plus - typ 900, 50 g
-
21,00 zł
42,00 zł / 100 g
Sprawdź dostępność
-
Sklep online
Ilość: 23
Podana ilość produktów jest jedynie poglądowa.
Agaru można używać do gotowania i pieczenia zamiast żelatyny. Sprawdzi się w przygotowywaniu galaretek owocowych i mięsnych, serników na zimno czy deserów. Jest to produkt wegetariański. Tężeje nieco szybciej niż żelatyna. Przewyższa ją tym, że nie ma smaku i zapachu oraz jest przezroczysty.
Dużą zaletą zastosowania agaru jest to, że można przygotowaną masę ponownie podgrzać, jeśli okaże się, że coś nie wyszło.
Agar, (oznaczenie środka spożywczego E406 ) wytwarzany jest tradycyjnie poprzez mrożenie i suszenie alg morskich. Jest polimerem agarozy (agarobioza to dwucukier z galaktozy i 3,6-dehydrogalaktozy) oraz agaropektyny. W skrócie i uproszczeniu zawiera w większości rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze 90-100 °C, a już w temperaturze w 40-50 °C przechodzi w postać żelową. Oprócz swoich właściwości zagęszczających i żelujących agar dostarcza właśnie sporo błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Może być więc wspomagaczem zrzucania zbędnych kilogramów, a desery przygotowane z jego użyciem można uznać za całkiem dietetyczne.
SKŁADNIKI: 100% agar.
SIŁA ŻELOWANIA: 900 g/cm²
OPAKOWANIE: 50 g
SYMBOL: BK-10
PRODUCENT: Bake Plus
PODMIOT ODPOWIEDZIALNY:
BAKEPLUS POLSKA G.JAGIEŁŁO I M.SĄDEJ SPÓŁKA JAWNA
ADRES PODMIOTU WPROWADZAJĄCEGO PRODUKT NA RYNEK:
Spółdzielcza 3A 37-415 Zaleszany bakeplus@bakeplus.pl