Informujemy, że nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies, a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Ksylitol to substancja słodząca naturalnego pochodzenia nazywana cukrem brzozowym, stosowana jako alternatywa białego cukru. Oryginalny ksylitol otrzymywany jest z kory drzew liściastych, najczęściej brzozy z Finlandii, ale na rynku obecny jest również ksylitol pozyskiwany z kukurydzy. Ksylitol jest tak samo słodki jak cukier biały, ale o 40% mniej kaloryczny. Odpowiedni dla wegan. Indeks glikemiczny ksylitolu wynosi 8 (IG:8). Odpowiedni dla diabetyków. Zastosowanie do ciast (poza drożdżowymi – sprawia, że zaczyn drożdżowy nie pracuje i ciasto nie wyrasta), do deserów, do napojów, sosów, syropów, przetworów owocowo - warzywnych.

SKŁAD: substancja słodząca (ksylitol)

OPAKOWANIE: 200 g

Indeks: DRO-DR710000

Inne produkty w tej samej kategorii