Marcepan śródziemnomorski 52% - Lubeca - 200 g
- 13,00 zł
Sprawdź dostępność
-
Sklep online
Ilość: 142
Podana ilość produktów jest jedynie poglądowa.
„Lubecki marcepan” to wyjątkowy produkt regionalny a jego nazwa zastrzeżona jest w Unii Europejskiej. Wyjątkowość tego produktu wynika z unikalnej metody produkcji.
Marcepan to masa powstała z migdałów i cukru. Posiekane na drobno migdały, wymieszane z cukrem przechodzą przez „trójwalcówkę” granitową. Walce granitowe zapewniają doskonałe rozdrobnienie masy. Następny krok to wyprażanie masy marcepanowej. Odbywa się to w dzieżach miedzianych podgrzewanych do temperatury 90°C. Jedna dzieża to 80 kg masy, mieszanej i podgrzewanej przez 30 minut. Wyprażanie powoduje dodatkowe wydzielanie się niesamowitego aromatu z migdałów, który zapewnia wyjątkowość marcepanu lubeckiego.
Masa marcepanowa sprawdzi się doskonale do powlekania i dekorowania ciast oraz modelowania kwiatów i figurek. Masa marcepanowa to pyszny fondant, który jest bardzo łatwy w obróbce. Lukier ten jest bardzo plastyczny, elastyczny i gładki, dzięki czemu świetnie się wałkuje i rozprowadza. Po rozwinięciu ma delikatną i jędrną konsystencję. Masa ma wyrazisty marcepanowy smak i jest od razu gotowa do użycia, wystarczy wyjąć ją z opakowania i uformować lub rozwałkować.
SKŁAD: 52% migdały śródziemnomorskie, 35% cukier, woda, cukier inwertowany, etanol, naturalny aromat różany
OPAKOWANIE: 200 g
PRODUCENT: Lubeca
SYMBOL: LUB-440078