Herbata zielona Matcha - Naturalnie Zdrowe - 100 g
- 19,90 zł
Sprawdź dostępność
-
Sklep online
Ilość: 0
Podana ilość produktów jest jedynie poglądowa.
Matcha w proszku powszechnie uważana jest za najzdrowszy rodzaj wśród wszystkich herbat. Chociaż obecnie kojarzy się głównie z Japonią, i picie matchy ma tam wielowiekową tradycję, to sama roślina wywodzi się z Chin. Według purystów już samo parzenie to długi proces, a spożywanie bardziej przypomina uroczystą ceremonię. I chociaż oczywiście nadal można przygotowywać napój wg najstarszych wzorców, to obecnie czynności są zdecydowanie krótsze i tylko odrobinę dłuższe niż parzenie zwykłej herbaty. Sporządzony z niej napój zawiera w sobie mnóstwo substancji prozdrowotnych, które sprawiają, że jest to alternatywa zarówno dla zwykłej zielonej herbaty, jak i kawy.
To napój z bardzo drobno sproszkowanych liści zielonej herbaty, której sekret tkwi w uprawie, a konkretnie w tym, co robi się z nimi przed zbiorem. Uprawa matchy nie różni się tak bardzo od innych typów herbat, ale sekret tkwi w czynnościach, jakie podejmuje się na koniec okresu wzrostu krzewów. Przed zbiorem listków roślinę zasłania się przed dostępem światła słonecznego. Ma to na celu spowolnienie wzrostu i jednoczesną kumulację składników wewnątrz rośliny, dzięki czemu uzyskuje się maksymalne nasycenie związkami. Zaciemnienie wzmaga produkcję chlorofilu i antyoksydantów. Po zebraniu liści używa się pary wodnej, która ma na celu ochronę smaku i składników odżywczych, a na końcu suszy liście herbaty chińskiej przy pomocy ciepłego powietrza i mieli na drobny proszek, który finalnie podobny jest do pudru. Tak sproszkowana zielona herbata trafia do sprzedaży i jest gotowa do przyrządzenia. Warto pamiętać, że im bardziej nasycony kolor matchy tym mamy do czynienia z wyższej jakości surowcem.
Sam proces jest prosty i zajmuje dosłownie moment. Do podgrzanej uprzednio miseczki wsypać dwie łyżeczki bambusowe (lub zwykłą, płaską łyżeczkę) matchy i zalać gorącą wodą – 100 ml powinno wystarczyć. Istotne jest, by nie używać wrzącej wody - zaleca się taką o temperaturze około 75-80 stopni. Następnie należy specjalną bambusową miotełką wymieszać szybkimi ruchami do rozpuszczenia proszku. W ten sposób uzyskamy jedwabistą konsystencję i charakterystyczną piankę. Potem można dolać wody wg uznania – mniej, jeśli wolimy mocny i intensywny smak lub więcej, gdy zależy nam na delikatniejszych doznaniach. Parzenie machy to prawdziwa ceremonia.
TYP: zielona, sproszkowana.
SKŁADNIKI: matcha 100%.
TEMPERATURA PARZENIA: 75-80 °C
OPAKOWANIE: 100 g
SYMBOL: NZ-173108
EAN: 5902721173108
PRODUCENT: Naturalnie Zdrowe
PODMIOT ODPOWIEDZIALNY:
NATURALNIE ZDROWE SPÓŁKA Z O.O.
ADRES PODMIOTU WPROWADZAJĄCEGO PRODUKT NA RYNEK:
Lubelska 87C 05-462 Wiązowna hurt@naturalniezdrowe.pl