Ranking TOP 10 ciast na Wielkanoc 2023

W Wielkanoc nie może zabraknąć tradycyjnych dań, które co roku królują na świątecznych stołach. Wiele sprawdzonych przepisów jest przekazywanych z pokolenia na pokolenie, żeby kontynuować rodzinną tradycję. Nie inaczej jest ze świątecznymi wypiekami, które są przygotowywane specjalnie na tę okazję. Jakie ciasta na Święta Wielkanocne warto przygotować? Bez których wypieków trudno wyobrazić sobie świąteczny stół? Proponujemy 10 najlepszych ciast na Wielkanoc, które powinny zagościć na świątecznym stole. Wśród nich znajdziesz tradycyjne przepisy oraz proste i szybkie ciasta na święta, których przygotowanie nie zabiera dużo czasu i nie wymaga cukierniczego doświadczenia.

babka wielkanocna z jajkami w środku

#1: Świąteczna babka – tradycyjne ciasto wielkanocne

Wśród 10 najlepszych przepisów na Święta Wielkiej Nocy nie mogło zabraknąć wielkanocnej babki. Z pewnością znajdziesz na nią wiele różnych przepisów – i to z bardzo różnymi dodatkami. Najpopularniejsze rodzaje babki to:

  • babka cytrynowa,
  • babka drożdżowa,
  • babka piaskowa,
  • babka jogurtowa,
  • babka majonezowa.

My proponujemy klasyczną babkę wielkanocną, która jest łatwa w przygotowaniu i zawsze się udaje.

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • skórka i sok z 1 cytryny,
  • 180 g cukru,
  • 1 laska wanilii lub łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka masła i około 3 łyżki bułki tartej do posmarowania formy. 

Dekoracje:

świąteczna babka wielkanocna

Przygotowanie

Babkę można wykonać w klasycznej formie z kominem o wielkości 22–25 cm. Przed włożeniem ciasta warto posmarować ją masłem i posypać tartą bułką albo mielonymi orzechami. Piekarnik należy nagrzać do 170°C (bez termoobiegu). Podczas przygotowania tego ciasta wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do nich cukier wanilinowy lub ziarenka wanilii. W drugiej misce przygotuj przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodaj mieszankę mąki i zmiksuj całość na małych obrotach, żeby powstała jednolita masa. Następnie dodaj roztopione i wystudzone masło z sokiem i skórką cytryny – zmiksuj do połączenia wszystkich składników. Przelej ciasto do foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto powinno piec się przez 45 minut w temperaturze 170°C lub do suchego patyczka. Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Możesz też wykorzystać migdały i kolorową posypkę.

#2: Efektowne ciasto na święta babka cytrynowa z zajączkiem w środku 

W internecie znajdziesz dużo różnych przepisów na wielkanocną babkę cytrynową. My przedstawiamy oryginalny pomysł na ciasto z zajączkiem w środku, które z pewnością zachwyci najmłodszych domowników. Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem prezentuje się niezwykle efektownie i wbrew pozorom jej wykonanie nie wymaga dużej ilości pracy.

Składniki na babkę kakaową:

  • 200 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 170 g drobnego cukru,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 40 g kakao.

Składniki na babkę cytrynową:

  • 200 g masła,
  • 270 g mąki pszennej,
  • 170 g drobnego cukru,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3–4 łyżki soku z cytryny.

Składniki na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • kilka łyżek soku z cytryny.

Przygotowanie

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W pierwszej kolejności przygotuj ciasto kakaowe. Zmiksuj miękkie masło z cukrem (do uzyskania puszystej masy). Dodaj cukier wanilinowy i wbijaj po jednym jajku. Na koniec do powstałej masy wsyp suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę piernikową i dokładnie wymieszaj całość plastikową szpatułką. Ciasto kakaowe wylej do keksówki i piecz przez 40–45 minut w temperaturze 170°C.

Po wyjęciu czekoladowej babki z piekarnika poczekaj, aż ciasto ostygnie i pokrój je na grubsze kawałki. Z każdego z nich wytnij zajączka – za pomocą specjalnej foremki do ciastek.

Ciasto cytrynowe robimy w takiej samej kolejności jak kakaowe. Utrzyj masło z cukrem na jasny puch, następnie dodawaj po kolei jajka, a pod koniec wsyp mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia oraz wlej sok z cytryny. Tak przygotowane ciasto wyłóż na spód keksówki i wyrównaj szpatułką. Przygotowane wcześniej zajączki ułóż jeden obok drugiego na cytrynowym cieście i przykryj je pozostałym ciastem. Następnie włóż je do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40–45 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu udekoruj babkę cytrynowym lukrem.

#3. Tradycyjny mazurek kajmakowy z orzechami i bakaliami

Możesz zdecydować się na różne ciasta wielkanocne, ale trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tradycyjnego mazurka. To wyjątkowe ciasto na Święta Wielkanocne na kruchym spodzie – w zasadzie przygotowuje się je tylko raz w roku. Mazurki mogą przybierać najróżniejsze formy, ale w naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć klasycznego mazurka z kajmakiem i bakaliami.

Tradycyjny mazurek kajmakowy z orzechami i bakaliami na święta wielkanocne

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • jeden cukier wanilinowy.

Masa kajmakowa:

  • 500 ml śmietanki 36%, 
  • 1/2 szklanki cukru lub 1 puszka gotowej masy krówkowej,
  • 150 g masła.

Dekoracje:

  • migdały, 
  • orzechy, 
  • suszone owoce,
  • dżem lub powidła do posmarowania ciasta.

Przygotowanie ciasta

Dodaj do mąki pokrojone w kosteczkę masło, cukier puder oraz cukier wanilinowy, a następnie delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Możesz do tego wykorzystać mieszadło miksera. Dodaj żółtka i ręcznie wyrób ciasto na gładką masę, a następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia o wymiarach około 20×30 cm. Następnie przedziurkuj ciasto widelcem i ponownie wstaw do lodówki, ale tym razem na 15 minut. Potem przełóż je na blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C – na około 20–25 minut.

Przygotowanie masy kajmakowej

Masę kajmakową możesz przygotować na kilka sposobów. Jeśli chcesz wykonać ją samodzielnie, zagotuj śmietanę i cukier w rondelku aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotuj ją na małym ogniu do uzyskania gęstej masy o słomkowej barwie. Po ostudzeniu posmaruj upieczony spód.

Możesz również wykorzystać gotową masę kajmakową, którą warto połączyć z miękkim i ubitym na jasny krem masłem.

Przed nałożeniem masy możesz posmarować ciasto warstwą powideł lub dżemem porzeczkowym. Jak udekorować ciasto na Wielkanoc? Mazurka ozdabiamy orzechami, prażonymi migdałami i suszonymi owocami pokrojonymi w drobne paseczki.

#4: Oryginalny mazurek migdałowo-kokosowy z białą czekoladą i pralinkami Raffaello – lekkie ciasto na święta

Przepisów na tradycyjne ciasta wielkanocne, takie jak mazurki, znajdziesz całe mnóstwo. Najczęściej wykorzystuje się do ich przygotowania masę kajmakową i czekoladową oraz suszone owoce. Na naszej liście znajdziesz jednak nietypową propozycję, która z pewnością urozmaici Twoje świąteczne menu. Mazurek migdałowo-kokosowy jest niezwykle delikatny i efektowny, a do tego wybornie smakuje.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanka cukru pudru,
  • 150 g zimnego masła, 
  • 3 żółtka.

Składniki na bezę migdałowo-kokosową:

  • 3 białka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 75 g mielonych migdałów bez skórek,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Składniki na polewę z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady,
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 150 g pralinek Raffaello.

Przygotowanie ciasta

Suche składniki na ciasto wymieszaj z zimnym masłem pokrojonym w drobną kosteczkę, a następnie dodaj żółtka i zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Plasterki ciasta rozłóż na spodzie blaszki o wymiarach 20×30 cm, tak żeby uzyskać cienki i równy placek. Dookoła przyklej uformowane z części ciasta wałeczki i ugnieć je widelcem. Piecz przez 15 minut na lekko złoty kolor w 180°C.

Przygotowanie bezy migdałowo-kokosowej

Białka ubij na sztywno, a następnie dodaj do nich cukier puder (cały czas ubijając). W drugiej misce połącz mielone migdały z wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną, a następnie dodaj je do ubitych białek, delikatnie mieszając szpatułką. Tak przygotowaną masę wyłóż na upieczony spód i wyrównaj. Całość włóż na 10 minut do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni C.

Przygotowanie polewy

Czekoladę pokrusz w drobną kostkę i roztop razem ze śmietanką. Dodaj sok z cytryny i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Polewę rozprowadź na wierzchu mazurka, a następnie ułóż przekrojone na połówki pralinki Raffaello i posyp całość wiórkami kokosowymi. Ciasto należy chłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Rafaello jako dodatek do mazurka wielkanocnego

#5: Leśny mech – zielone ciasto wielkanocne

Na naszej liście 10 ciast na święta nie mogło zabraknąć zielonego ciasta Leśny Mech, które zawsze prezentuje się niezwykle efektownie. Zielony kolor ciasta w połączeniu z czerwonymi pestkami granatu tworzy wyjątkowe połączenie. Wygląd ten nawiązuje do budzącej się przyrody i wiosny. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na ten wyjątkowy deser, który z powodzeniem możesz wykonywać przez cały rok.

Leśny mech - zielone ciasto wielkanocne

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • 200 g świeżego szpinaku (możesz użyć szpinaku mrożonego, ale musisz odcisnąć go z nadmiaru wody i liczyć się z tym, że kolor ciasta nie będzie tak intensywny, jak w przypadku świeżego),
  • 3 jajka wcześniej wyjęte z lodówki,
  • niecałe pół szklanki cukru,
  • niecałe pół szklanki oleju.

Składniki na krem i dekoracje:

  • 150 g kremówki 30–36%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 śnieżka,
  • połowa pestek z owocu granatu.

Przygotowanie ciasta

Za pomocą blendera zmiksuj jajka, szpinak oraz olej na gładki krem. Suche składniki ciasta wymieszaj w misce, dodaj masę szpinakową i całość rozprowadź szpatułką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut – do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki na 10 minut i dopiero po tym czasie wyjmij ciasto i poczekaj, aż ostygnie. Ostrym nożem do ciasta odetnij nierówny wierzch ciasta i odłóż do późniejszego pokruszenia.

Przygotowanie kremu

Dobrze schłodzoną śmietanę, cukier i śnieżkę ubijaj przez kilka minut mikserem na bardzo gęsty krem i wyłóż go na ciasto. Odcięty fragment ciasta pokrusz na małe kawałki i przykryj nimi warstwę kremu, a następnie udekoruj pestkami granatu. Całość będzie prezentować się wyjątkowo atrakcyjnie.

#6: Ciasteczka w kształcie jajek przełożone dżemem

Zastanawiasz się, co słodkiego przygotować na święta dla dzieci? Mamy dla Ciebie idealną propozycję. Postaw na waniliowe ciasteczka w kształcie jajek, które nie tylko doskonale smakują, ale również pięknie wyglądają – i co najważniejsze, ich przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu.

Ciasteczka w kształcie jajek przełożone dżemem

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 80 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • pół słoiczka dżemu morelowego lub ananasowego.

Przygotowanie

Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj jajko i mąkę, a następnie miksuj całość na niskich obrotach – do połączenia wszystkich składników. Wyrób ciasto ręcznie, podsypując mąką. Rozwałkuj je i za pomocą foremki w kształcie jajka powycinaj ciasteczka. W połowie ciasteczek wytnij kieliszkiem niezbyt duże dziurki. Na blaszce ułóż wszystkie ciasteczka i piecz przez około 10–12 minut w temperaturze 120°C. Po wystygnięciu nałóż na całe ciasteczka łyżeczkę dżemu i przykryj je ciastkiem z dziurką, leciutko dociskając. Na koniec oprósz całość delikatnie cukrem pudrem.

#7: Sernik wielkanocny oblany czekoladą – wyjątkowe ciasto wielkanocne

Niezależnie od tego, ile ciast na święta przygotujesz, nie możesz zapomnieć o świątecznym serniku. Sernik to taki rodzaj ciasta, który sprawdzi się bez względu na okoliczności. Można go wykonać na wiele różnych sposobów, zawsze jednak powinien wyróżniać się puszystą i aksamitną masą serową. Niektórzy uważają, że sernik to zbyt trudne do wykonania ciasto, ale z naszym przepisem bez problemu przygotujesz sernik idealny, który zachwyci Twoich domowników i gości. Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych zasadach:

  • postępuj zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie,
  • korzystaj ze składników o temperaturze pokojowej,
  • wykorzystaj kąpiel wodną podczas pieczenia,
  • postaw na dobrej jakości ser,
  • nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia,
  • nie wyjmuj sernika od razu po upieczeniu – lepiej studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Sernik wielkanocny oblany czekoladą

Składniki na spód:

  • 260 g mąki pszennej,
  • 130 g zimnego masła,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka zimnej wody.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 80 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 6 dużych jajek,
  • 1 białko,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • 1 budyń waniliowy.

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 50 ml kremówki 30%,
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji,
  • płatki migdałów.

Przygotowanie ciasta na spód

Do miski wsyp mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Wymieszaj je i dodaj żółtko oraz wodę. Wyrobione ciasto włóż na pół godziny do lodówki, a następnie wyłóż na spód foremki i podziurkuj za pomocą widelca. Piecz w temperaturze 190°C przez 15–17 minut.

Przygotowanie masy serowej:

Miksuj miękkie masło z cukrem przez około 2–3 minuty, po czym dodaj twaróg. Stopniowo dodawaj po jednym jajku oraz białko, które zostało z jajka użytego wcześniej do ciasta. Na końcu dodaj cukier z pastą waniliową oraz budyń. Całość delikatnie zmiksuj – do połączenia wszystkich składników. Masę serową przełóż na upieczony spód.

Sernik musisz piec stopniowo. Najpierw przez 30 minut w temperaturze 170°C, a następnie przez 50 minut w temperaturze 155°C. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i nie otwieraj go przez kolejne 20 minut. Dopiero później lekko uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do całkowitego wystudzenia. Po kilku godzinach możesz wyjąć go z piekarnika.

Przygotowanie polewy:

W małym garnuszku podgrzej śmietankę, dodaj pokruszoną czekoladę i zdejmij z palnika. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy, którą polejesz już wystudzony sernik. Ciasto możesz udekorować czekoladowymi jajeczkami i płatkami migdałów.

#8: Sernik limonkowy – proste ciasto na Święta Wielkanocne bez pieczenia

Osobom, które nie przepadają za przygotowywaniem świątecznych wypieków lub nie mają kiedy piec ciasta na Święta, proponujemy przepis na orzeźwiający sernik limonkowy, który nie wymaga wykorzystania piekarnika. To idealny przepis dla zabieganych – niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu.

Sernik limonkowy ciasto na Święta Wielkanocne bez pieczenia

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek pełnoziarnistych,
  • 40 g roztopionego masła.

Składniki na masę serową:

  • 1 szklanka jogurtu greckiego, 
  • 250 g serka mascarpone,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • sok i skórka otarta z 1 limonki,
  • 1 szklanka schłodzonej kremówki 30% lub 36%, 
  • 10 g żelatyny w proszku, czyli 2,5 łyżeczki,
  • opcjonalnie możesz dodać trochę zielonego barwnika.

Przygotowanie spodu

Ciastka rozkrusz i miksuj z roztopionym masłem do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na spodzie ciasteczkową masę i lekko wyrównaj. Wstaw ją do lodówki na minimum pół godziny.

Przygotowanie masy serowej

Limonkę umyj, wyparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Do malaksera włóż jogurt, serek mascarpone, cukier, skórkę i sok z limonki, a następnie zmiksuj do otrzymania jednolitej masy pozbawionej grudek. Żelatynę w proszku zalej 50 ml zimnej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie postaw ją na palniku i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Do lekko ciepłej żelatyny dodaj dwukrotnie trochę masy serowej i wymieszaj. Po zaprawieniu połącz całość masy i żelatyny, a następnie wyłóż na ciasteczkowy spód. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ozdób całość skórką z limonki i plasterkami owocu.

#9: Keks wielkanocny – łatwe ciasto na Wielkanoc

Keks wielkanocny łatwe do wykonania ciasto, które zawsze smakuje wybornie. Możesz do niego wykorzystać gotową mieszankę keksową, ale my proponujemy, żebyś przygotował bakalie samodzielnie.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 ml oleju roślinnego,
  • 50 ml mleka,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 100 g daktyli.

Składniki na lukier:

  • 100 g cukru pudru,
  • 3 łyżki wody,
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy.

Przygotowanie:

Daktyle i orzechy włoskie drobno posiekaj i przesyp do miski z pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczy i rodzynkami. Całość wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i nadal ubijaj. Do ubitej piany dodaj żółtka i miksuj do całkowitego połączenia składników. Wlej ubitą masę do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj olej oraz mleko. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką i dosyp bakalie, ponownie mieszając. Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób nacięcie przez środek ciasta. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Ciasto udekoruj lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy.

#10: Ciasto marchewkowe – ulubione ciasto maluchów

Na koniec proponujemy przepyszne ciasto marchewkowe, które długo zachowuje świeżość. To idealna propozycja ciasta na Wielkanoc do szkoły, ponieważ dzieci je uwielbiają.

Ciasto marchewkowe na święta wielkanocne

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 4 duże jajka,
  • 3 szklanki grubo startej marchewki,
  • 1/3 szklanki musu jabłkowego bez cukru,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/3 szklanki zwykłego cukru, 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki imbiru, 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Składniki na krem maślany:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 3/4 kostki masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji lub cukrowe marchewki.

Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do jednej miski przesiej mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, a także cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową i ekstrakt z wanilii. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do niej jajka oraz cukier, a następnie wlej olej roślinny i mus jabłkowy. Mokre składniki na ciasto wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki, a następnie wsyp do nich suche składniki i ponownie wymieszaj. Ciasto pieczemy w dużej foremce o wymiarach 35×25 cm w temperaturze 170°C przez około pół godziny. 

Po upieczeniu nie wyjmuj ciasta z piekarnika, ale uchyl drzwiczki i pozostaw je do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekrój na dwie równe warstwy za pomocą noża strunowego.

Przygotowanie kremu

Serek śmietankowy ubij mikserem na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj miękkie masło oraz cukier puder z wanilią i ubijaj krem do momentu całkowitego połączenia składników. Gładki i puszysty krem podziel na dwie równe części. Połowę ułóż na jedną warstwę ciasta, a następnie umieść na niej drugą warstwę i całość obłóż kremem. Gotowy placek ozdób włoskimi orzechami lub cukrowymi marchewkami.

Jakie ciasta na Święta Wielkanocne warto upiec?

To, jakie ciasta na wielkanocny stół przygotujesz, zależy od Twoich upodobań i ulubionych smaków. Przedstawione przepisy to tylko wybrane propozycje, które możesz wziąć pod uwagę. Efektowne ciasta na święta mogą nawiązywać swoim wyglądem np. do wiosennych i świątecznych dekoracji. Wśród naszych propozycji znajdziesz również przepisy na szybkie i łatwe ciasta na Wielkanoc, których przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Możesz zdecydować się na czekoladowe desery, lekkie ciasta na święta z puszystą pianką lub klasyczne dekoracje wielkanocne wykonane wraz ze swoimi pociechami.

Ciasteczka jako dekoracje wielkanocne dla dzieci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Left Menu Icon