TOP 10 ciast i wypieków na Boże Narodzenie

Święta Bożego Narodzenia to okres, podczas którego z przyjemnością spędzamy czas z rodziną przy suto zastawionym stole. Kolacja wigilijna i świąteczny obiad to najbardziej uroczyste posiłki, ale nie możemy zapomnieć o świątecznej kawie i wypiekach, które także przygotowuje się specjalnie na tę okazję. Jakie ciasta są najlepszym wyborem na Boże Narodzenie? Bez których smaków nie wyobrażacie sobie świątecznego stołu? Przedstawiamy top 10 ciast i wypieków, które naszym zdaniem będą doskonałym uzupełnieniem świątecznego menu. Wśród tej dziesiątki znajdziesz tradycyjne ciasta świąteczne oraz nietypowe i oryginalne przepisy, które również mogą stanowić doskonałą propozycję na Boże Narodzenie.

#1: Wyjątkowe ciasto na święta – jabłkowo-makowo-orzechowy przekładaniec

Naszą listę otwiera wyjątkowe ciasto jabłkowo-makowo-orzechowe. To wyjątkowe połączenie tradycyjnych smaków, które doskonale nadaje się jako deser podczas wigilijnej uczty. Ciasto to przygotowywuje się na kruchym spodzie, na którym w odpowiedniej kolejności rozkładamy poszczególne warstwy jabłek oraz masy makowej i orzechowej. Całość wykańczamy czekoladową polewą. Ciasto jest niezwykle smaczne i mimo dość wielu warstw przygotowuje się je dosyć szybko.

Jakie składniki będą potrzebne na ciasto?

  • 250 g krupczatki,
  • 150 g masła,
  • jedno jajko,
  • 40 ml oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli,
  • 100 g czekolady i łyżka masła na polewę.
Wyjątkowe ciasto na święta – jabłkowo-makowo-orzechowy przekładaniec

Z czego przygotować poszczególne masy?

Warstwa jabłek: 

  • 1 kilogram jabłek, 
  • 110 g cukru, 
  • 1 galaretka cytrynowa.

Masa makowa:

  • 250 g mielonego maku,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 3 łyżki masła,
  • szklanka bakalii.

Masa orzechowa: 

  • 125 ml mleka, 
  • 130 g cukru,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • kostka masła,
  • 1 łyżka rumu.
Wyjątkowe ciasto na święta - makowo-orzechowy przekładaniec

Przygotowanie

  • Suche składniki ciasta mieszamy razem, a następnie dodajemy do nich masło, które siekamy nożem. Na koniec wlewamy olej razem z rozmąconym jajkiem i zagniatamy. Przygotowane w ten sposób ciasto wykładamy na spód wyłożonej papierem blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Przygotowując jabłka, najpierw rozpuszczamy galaretkę w zapełnionej do połowy szklance gorącej wody. Obrane jabłka ucieramy na tarce o dużych oczkach i prażymy przez dłuższy czas z dodatkiem cukru – tak, żeby otrzymać mus jabłkowy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę i studzimy. Następnie wykładamy jabłka na upieczone wcześniej ciasto.
  • Masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy mleko, cukier, mak oraz mąkę ziemniaczaną i kaszę manną. Całość podgrzewamy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajka oraz bakalie – cały czas mieszając i gotując masę przez kilka minut. Jeszcze ciepłą rozprowadzamy na warstwie jabłek i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  • Przygotowując masę orzechową, rozpuszczamy w rondelku cukier w gorącym mleku, następnie wrzucamy zmielone orzechy i mieszamy. Po zdjęciu z palnika dodajemy pokrojone na kawałki masło i rum. Po dokładnym wymieszaniu rozprowadzamy masę orzechową na warstwie maku.
  • Całość polewamy czekoladą rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej. Możemy też udekorować placek drobno pokrojonymi orzechami.
Piernikowy murzynek – proste ciasto na święta

#2: Piernikowy murzynek – proste ciasto na święta

Trudno wyobrazić sobie święta bez aromatycznych pierników. My proponujemy ciasto murzynkowo-piernikowe, które doskonale smakuje i jest łatwe w przygotowaniu. Jeśli interesują Cię szybkie ciasta na święta, to z pewnością ten przepis jest dla Ciebie. To również doskonała propozycja ciasta na wigilię do szkoły. Przygotowując piernikowy murzynek, musisz pamiętać o tym, żeby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę. Chodzi tu przede wszystkim o masło, mleko, jajka i śmietanę.

Jakie składniki będą potrzebne na ciasto?

  • 250 g masła,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 4 jaja,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki,
  • 4 szklanki mąki,
  • 2–3 łyżki kakao,
  • 2–3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Z czego przygotować polewę?

  • 90 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki wody.

Przygotowanie

  • Masło ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy, następnie dodajemy jajka, mleko, śmietanę, przesianą mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Na samym końcu dodajemy dżem i mieszamy. Tak przygotowane ciasto pieczemy na blaszce przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika możemy przygotować polewę. Masło wraz z cukrem, kakao i wodą umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu. Polewą dekorujemy ciasto dopiero po jego przestudzeniu.
Piernikowy murzynek – proste ciasto na święta

#3: Makowiec japoński z jabłkami

Makowiec japoński to również bardzo proste ciasto na święta, dlatego decydując się na taki wariant makowca, możemy zaoszczędzić dużo czasu na przygotowanie innych bożonarodzeniowych potraw. Makowiec japoński jest również niezwykle smaczny, a dzięki dodanym jabłkom wyróżnia się wilgotnym ciastem.

Jakie składniki będą potrzebne?

  • 90 g miękkiego masła,
  • 140 g cukru pudru,
  • 100 g mąki,
  • 50 g kaszy manny,
  • 4 jaja,
  • 2 duże jabłka,
  • 200 g maku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilka kropli aromatu migdałowego,
  • szczypta soli.
Makowiec japoński z jabłkami

Przygotowanie

  • Najpierw ucieramy masło razem z cukrem pudrem, aż do uzyskania białej puszystej masy. Pod koniec ucierania dodajemy stopniowo po jednym żółtku i miksujemy. Następnie dodajemy ekstrakt migdałowy, ale obroty miksera ustawiamy już na minimum. Kolejnym składnikiem będzie mielony mak, który również dodajemy stopniowo oraz kasza manna i mąka z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, warto odcisnąć z nich nadmiar soku.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli, następnie dodajemy je do ciasta, delikatnie mieszając szpatułką. Podana wyżej porcja idealnie nadaje się do keksówki. Makowiec japoński pieczemy około 35–45 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Przed podaniem można go oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.

#4: Sernik piernikowo-orzechowy na święta

Zastanawiasz się, jakie ciasto na święta Bożego Narodzenia będzie trafnym wyborem? Z pewnością takim ciastem będzie sernik, którego nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole. A skoro to święta, to warto przygotować sernik piernikowo-orzechowy, który wyróżnia się niezwykłym smakiem i aromatem.

Jakie składniki będą potrzebne?

Spód sernika: 

  • 80 g masła,
  • 120 g herbatników,
  • 40 g cukru,
  • 60 g orzechów.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu,
  • 5 jaj,
  • 80 g cukru pudru,
  • 100 g nieutwardzonego miodu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 3–5 łyżeczek przyprawy do piernika.

Kulki orzechowe:

  • 160 g mielonych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Polewa:

  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki mleka.

Przygotowanie

  • Herbatniki mielimy na pył i przekładamy do miski, a następnie dodajemy do nich mielone orzechy, cukier oraz roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie i rozprowadzamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód sernika pieczemy od 8 do 10 minut w temperaturze 170 stopni i wyjmujemy z piekarnika do ostygnięcia.
  • Kulki orzechowe przygotowujemy, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Po otrzymaniu masy formujemy z niej równej wielkości kulki. Masa nie powinna być zbyt gęsta, dlatego czasem warto do niej dodać minimalnie więcej śmietany.
  • Masę serową przygotowujemy, mieszając twaróg i jajka, które powinny być w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy do nich miód, cukier, mąkę oraz przyprawę korzenną i krótko miksujemy. Połowę przygotowanej masy serowej wylewamy do tortownicy i przy krawędziach rozkładamy uformowane wcześniej kulki orzechowe. Następnie wlewamy resztę masy serowej. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku, a później na całą noc wkładamy do lodówki.
  • Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, często mieszając. Po rozpuszczeniu wszystkich składników rozprowadzamy polewę na wierzchu ciasta, które można udekorować płatkami migdałów.
Sernik piernikowo-orzechowy na święta

#5: Sernik imbirowo-czekoladowy z wiśniami

Wśród 10 najlepszych przepisów na święta jeden sernik to z pewnością zdecydowanie za mało. Proponujemy więc kolejny sernik – w imbirowej odsłonie, który z pewnością sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia. Wyróżnia się on niezwykle intensywnym, ale jednocześnie bardzo świeżym smakiem i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim sernikowym łasuchom.

Jakie składniki będą potrzebne?

  • 500 g mielonego twarogu sernikowego,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 jaja,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • sól morska.

Dekoracja:

  • cukier puder,
  • świeże lub mrożone wiśnie.

Przygotowanie

  • Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich starty imbir. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W osobnej misce przygotowujemy twaróg i mascarpone, do których wsypujemy cukier waniliowy oraz dodajemy płynną, ale przestudzoną czekoladę. Krótko miksujemy i łączymy masę serową za pomocą szpatułki z ubitymi jajkami. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch sernika delikatnie oprószamy solą morską. Sernik imbirowy pieczemy około 45–50 minut w temperaturze 175 stopni. Jak zawsze w przypadku sernika, studzimy ciasto w uchylonym piekarniku, a po ostygnięciu wstawiamy je do lodówki.
  • Sernik możemy ozdobić cukrem pudrem albo wydrążonymi wiśniami lub innymi owocami, które doskonale współgrają z wyrazistym smakiem imbiru. 
Sernik imbirowo-czekoladowy z wiśniami

#6: Sernik z makiem – doskonały pomysł na ciasto bożonarodzeniowe

Ciasto serowo-makowe to wyjątkowe ciasto na święta, które łączy w sobie smak sernika i popularnego makowca. To przepyszne ciasto wigilijne z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i będzie się doskonale prezentować na bożonarodzeniowym stole.

Jakie składniki będą potrzebne?

Spód sernika:

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 1 kg sera, 
  • 180 g cukru,
  • 45 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 duże jaja,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Masa makowa:

  • 850 g masy makowej,
  • 4 duże jaja.

Przygotowanie

  • Przygotowując spód, mieszamy wszystkie składniki, a masło kroimy na mniejsze kawałki. Wyrabiamy ciasto aż stanie się jednolitą masą. Następnie wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy blaszkę z ciastem na 45 minut do lodówki, a następnie pieczemy spód przez 12–15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • Składniki masy serowej, oprócz jajek, miksujemy, a następnie pojedynczo dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.
  • Masę makową mieszamy z żółtkami, a w drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie łączymy całość.
  • Po upieczeniu spodu zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni i wkładamy obie masy do foremki. Możesz rozłożyć je na przemian albo po prostu stworzyć zupełnie nieregularne wzory. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 70 minut w temperaturze 170 stopni.

#7: Zawijany makowiec – szybkie i łatwe ciasto na Boże Narodzenie

Zawijany makowiec to bardzo popularne i tradycyjne ciasto, dlatego nie mogło go zabraknąć w zestawieniu najlepszych 10 ciast na święta. Wariantów tego ciasta jest bardzo dużo, ale my przedstawiamy niezwykle prosty przepis – i jednocześnie bardzo smaczny.

Jakie składniki będą potrzebne?

  • 1/2 kg mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jaja,
  • 1 puszka maku,
  • aromat albo olejek migdałowy,
  • 10 dag roztopionego masła,
  • garść rodzynek,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  • Do rozkruszonych drożdży dodajemy dwie łyżki mąki i jedną łyżkę cukru oraz trochę letniego mleka. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypujemy pozostałą mąkę, szczyptę soli, cukier oraz dodajemy dwa żółtka, mleko i przerośnięte drożdże. Po wyrobieniu ciasta dolewamy rozpuszczone letnie masło i wsypujemy garść rodzynek. Ciasto musi wyrosnąć i podwoić swoją objętość – wtedy należy ponownie je zagnieść i lekko rozwałkować. 
  • Następnie nakładamy na rozwałkowane ciasto mak z puszki, do którego warto dodać kilka kropli migdałowego olejku. Po zwinięciu makowiec należy odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zawijany makowiec należy piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

#8: Co słodkiego na święta? Oczywiście pierniki!

Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez domowych pierników. Ich pieczenie może stanowić świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu z całą rodziną. Dzieci uwielbiają ozdabiać pierniki i często zawieszają je na choince, dlatego pierniczki musiały się znaleźć w zestawieniu 10 najlepszych ciast na święta. Zastanawiasz się, kiedy piec ciasta na święta? W przypadku pierników możesz to zrobić o wiele wcześniej. Tradycyjne pierniczki robi się nawet kilka tygodni przed świętami, ponieważ na początku mogą być one zbyt twarde. Przechowuje się je w metalowych puszkach i przed wigilią ozdabia lukrem i kolorowymi pisakami.

Pierniki świąteczne przygotowanie

Jakie składniki będą potrzebne?

  • 550 g mąki,
  • 260 g naturalnego i płynnego miodu, 
  • 120 g masła,

Przygotowanie

  • Masło i miód rozpuszczamy w rondelku na bardzo małym ogniu. W osobnej misce mieszamy mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cukier i kakao, a następnie dodajemy jajko i schłodzony miód z masłem. Po ręcznym zagnieceniu ciasta należy je wstawić na około 10 minut do lodówki, a następnie rozwałkować i, wykorzystując najróżniejsze świąteczne foremki, wyciąć odpowiednie kształty. Pierniczki piecze się około 8–9 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od grubości ciasta.
  • Ozdabiamy je lukrem królewskim lub pisakami do ozdabiania ciastek.
pierniczki świąteczne ze słodkimi dekoracjami przepis

#9: Piernik – doskonały przykład szybkiego ciasta na święta

Ciasta wigilijne mogą być bardzo różne, ale trudno wyobrazić sobie święta bez korzennego zapachu piernika. Piernik na szybko to doskonały pomysł dla tych, którzy zapomnieli o przygotowaniu ciasta piernikowego przed świętami i szukają przepisu na szybkie i łatwe ciasta na Boże Narodzenie

Jakie składniki będą potrzebne?

  • 300 g mąki,
  • 250 g cukru,
  • 125 g masła,
  • 2 duże jajka,
  • 250 ml mleka,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych do ciasta i 4–6 łyżek do jego przełożenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki kawy zbożowej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g deserowej czekolady do polewy + 1/3 szklanki 36% kremówki.
Piernik – doskonały przykład szybkiego ciasta na święta

Przygotowanie

  • W misce łączymy miód z dwoma łyżkami powideł, przyprawą do piernika, cynamonem i kakao. W drugiej misce roztrzepujemy jaja, dodajemy mleko, kawę zbożową oraz sodę. W garnku roztapiamy masło z cukrem, tworząc jednolitą masę. Do masła dodajemy miód z przyprawami, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dopiero wtedy dodajemy zawartość drugiej miski i mleko, energicznie mieszając. Do jeszcze gorącej masy wsypujemy przesianą mąkę i łączymy składniki. Gotowe ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po wystudzeniu ciasta wyjmujemy je z formy i kroimy wzdłuż. Smarujemy powidłami i ponownie składamy.
  • Śmietanę podgrzewamy w garnuszku i dodajemy do niej czekoladę. Czekoladową polewą ozdabiamy piernik i pozostawiamy do zastygnięcia.

#10: Efektowne ciasto na święta – bożonarodzeniowy tort piernikowy 

Na koniec proponujemy Ci coś, co być może wymaga więcej pracy, ale z pewnością zachwyci gości wyjątkowym smakiem i efektownym wyglądem. Świąteczny tort piernikowy, przełożony powidłami śliwkowymi i budyniowym kremem, to doskonała propozycja na święta Bożego Narodzenia. Można go udekorować świątecznymi pierniczkami lub orzechami.

Efektowne ciasto na święta – bożonarodzeniowy tort piernikowy 

Jakie składniki będą potrzebne?

Ciasto piernikowe:

  • 450 g mąki,
  • 3 jaja,
  • szklanka cukru,
  • szklanka płynnego miodu,
  • szklanka zaparzonej kawy + 150 ml do nasączenia ciasta,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 4 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

Masa czekoladowo-śliwkowa:

  • 200 g powideł ze śliwek,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka,
  • szklanka mleka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 250 g masła,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika.

Polewa do tortu:

  • 60 g gorzkiej czekolady,
  • 60 ml słodkiej śmietany 30–36%,
  • 20 g masła.

Do dekoracji:

  • pierniczki domowe. 
Pyszne ciasto na święta – bożonarodzeniowy tort piernikowy 

Przygotowanie

  • Mieszamy mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i miodem na puszystą masę. Na zmniejszonych obrotach dodajemy szklankę zaparzonej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej, a następnie wymieszaną wcześniej mąkę i olej. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę i szpatułką mieszamy je z resztą ciasta. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je około 60 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka i studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wychłodzone ciasto musimy dwukrotnie przeciąć, tworząc trzy warstwy. Najlepiej użyć do tego noża strunowego. Wszystkie części ciasta nasączamy zaparzoną i ostudzoną kawą. Górny blat najlepiej nasączyć tylko od wewnętrznej strony.
  • Masę czekoladowo-śliwkową przygotowujemy, podgrzewając drobno pokrojoną czekoladę z powidłami. Uzyskaną w ten sposób masę rozsmarowujemy na dolnym i środkowym blacie, pozostawiając trochę odstępu na brzegach.
Tort czekoladowy na święta
  • Masę budyniową przygotowujemy, zagotowując pół szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami oraz skrobią ziemniaczaną i dodajemy do gotującego się mleka – szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Całość gotujemy minutę. Gotowy budyń ściągamy z piecyka i przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, żeby dotykała powierzchni budyniu, dzięki czemu nie utworzy się niepotrzebny kożuch. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, do której dodajemy przyprawę do piernika i schłodzony już budyń. 1/3 masy rozkładamy na dolnym blacie. Nakładamy środkowy blat i rozsmarowujemy na nim połowę z pozostałej masy. Całość przykrywamy górnym blatem i smarujemy tort resztą masy na górze i po bokach. Następnie wkładamy go na kilka godzin do lodówki.
  • Drobno posiekaną czekoladę rozpuszczamy w śmietanie i podgrzewamy na małym ogniu do powstania jednolitej masy. Po ściągnięciu garnka z ognia dodajemy masło i mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Polewę schładzamy, wkładając garnek na chwilę do zimnej wody, i wylewamy ją na tort, tworząc efektowne zacieki. Resztę polewy rozprowadzamy na środek tortu. Jak udekorować ciasto na Boże Narodzenie? Najlepiej wykorzystać do tego domowe pierniczki, tworząc oryginalną kompozycję na górze tortu albo gotowe posypki.
dekoracje świąteczne i najlepsze ciasta na Boże Narodzenie

Jakie ciasta na wigilijny stół będą najlepszym wyborem?

Wszystko zależy od Twoich ulubionych smaków. Lekkie ciasta na święta to z pewnością propozycje na bazie śmietany i owoców. Z kolei efektowne ciasta na święta to bogato zdobione torty z kremową masą. My przedstawiliśmy tylko kilka przykładowych propozycji, które mogą stać się cenną inspiracją. Niezależnie jednak od tego, ile ciast na święta upieczesz, zawsze przynajmniej jedna propozycja powinna nawiązywać do tradycyjnych i bożonarodzeniowych smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Left Menu Icon