Jak zrobić własny biszkopt na tort?

Biszkopt tortowy to ciasto, które przydaje się do wielu wypieków. Przepis wydaje się bardzo prosty, ponieważ zawiera tylko kilka podstawowych składników, jednak nie zawsze efekt jest zgodny z naszymi oczekiwaniami. Jak upiec biszkopt, żeby nie opadł i był idealnie puszysty? Poniżej znajdziesz wskazówki, na co warto zwrócić uwagę podczas pieczenia tego dość wymagającego ciasta.

Wysoki biszkopt na tort – przepis dla każdego

Nie ma idealnego sposobu na wykonanie biszkoptu. W internecie znajdziesz różne przepisy o nieco zmienionych proporcjach. Prosty przepis na biszkopt składa się z 4 podstawowych składników: 

  • 7 dużych jajek,
  • 1 szklanki cukru,
  • 2 szklanek mąki pszennej,
  • (opcjonalnie) 2 łyżeczek proszku do pieczenia.

Idealne proporcje nie są najważniejsze, ponieważ w przypadku biszkoptu liczy się przede wszystkim jego przygotowanie. Czasem jeden istotny błąd może popsuć cały efekt. Jak więc zrobić idealny biszkopt na tort? Co może zadecydować o naszym sukcesie albo porażce?   

biszkopt na tort

Najważniejsze są jajka

Jajka w tym przepisie powinny być jak największe, dlatego, jeśli masz do czynienia z jajkami standardowymi z marketu, to lepiej wykorzystać o jedno jajko więcej. Jajka sklepowe słabiej się ubijają i mają nieco mniejszą objętość niż jajka typowo wiejskie – a idealny biszkopt powinien być przede wszystkim puszysty i wyrośnięty. Jajka podczas ubijania muszą mieć temperaturę pokojową, czyli warto je wyjąć z lodówki minimum godzinę przed pieczeniem. Koniecznie musimy precyzyjnie oddzielić białka od żółtek, dlatego pojedyncze jajko należy rozbijać w oddzielnej miseczce. W białku nie może się znaleźć choćby odrobina żółtka – od tego w dużej mierze zależy sukces naszego wypieku. Białka muszą być idealnie ubite na sztywną pianę, w przeciwnym razie nie będzie on wystarczająco wysoki.

tort z własnym biszkoptem

Przygotuj blaszkę i piekarnik

Do naszego przepisu wystarczy tortownica o średnicy 26 cm. Przy tej ilości ciasta możesz też użyć formy 28 cm lub prostokątnej blaszki o wymiarach 20 x 30 cm. Wszystko zależy od tego, jaki tort chcesz przygotować i na jakiej wysokości biszkoptu Ci zależy. Czy chcesz upiec tylko spód do tortu, czy potrzebujesz trzech warstw wysokich blatów? Niezależnie od wielkości foremki, powinieneś wyłożyć jej spód papierem do pieczenia. Pamiętaj też, żeby ciasto biszkoptowe włożyć do już nagrzanego piekarnika. W przypadku pieczenia biszkoptu ustawiamy grzałkę górną i dolną, bez termoobiegu – najczęściej taka funkcja w piekarniku jest oznaczona prostą poziomą kreską na górze i dole wyświetlacza. Nie należy również przesadzać z temperaturą – 160 stopni będzie wystarczające.

Przepis na biszkopt do tortu – krok po kroku

Jak przygotować wysoki biszkopt na tort? Przepis to jedno, ale liczy się przede wszystkim precyzja jego wykonania.

Przygotuj mąkę

Do miski wsypujemy mąkę pszenną. Robiąc biszkopt na tort, najlepiej użyć mąki tortowej typ 450. Jeśli zdecydujesz się na mąkę uniwersalną, ciasto może nie wyjść wystarczająco puszyste. Do mąki możesz dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie musisz tego robić. Zastanawiasz się jak zrobić własny biszkopt bez proszku? To proste. Wystarczy go nie dodawać. Nie powinno to wpłynąć na jakość ciasta. Mąkę do biszkoptu warto jednak przesiać przez sitko w celu jej napowietrzenia, dzięki czemu łatwiej się wymiesza z pianą z białek. Mąkę odstawiamy na bok i zabieramy się za ubijanie jajek.

biszkopt pod tort

Ubij jajka

Zależy Ci na tym, żeby Twój biszkopt do tortu wyszedł idealnie? Wykonaj starannie to zadanie. Zacznij od ubijania piany z białek. Cały proces powinien zająć minimum 10–12 minut. Wtedy będziesz mieć pewność, że białka są wystarczająco dobrze ubite. Ubijamy je na sztywno. Co to znaczy? Że po przesunięciu łyżką po dnie miski z ubitymi białkami piana układa się w odpowiedni sposób i nie wraca do swojego wcześniejszego położenia. Białka ubiją się na sztywno już po około dwóch minutach pracy miksera i wtedy możesz zacząć dosypywać do nich cukier. Musisz to jednak robić bardzo powoli. Możesz wykorzystać do tego małą łyżeczkę albo po prostu wsypywać zawartość szklanki bardzo cieniutkim strumieniem przez kilka kolejnych minut. Powinno Ci jeszcze zostać z pięć minut na ubijanie białka z cukrem, który musi się idealnie rozpuścić w białkowej pianie. Po tym czasie białko będzie sztywne i błyszczące. Wtedy możesz dodać do białek oddzielone wcześniej żółtka i przełączyć mikser na jak najmniejsze obroty – miksujesz tylko do chwili, kiedy żółtka połączą się z białą masą.

mąka pod biszkopt

Dodaj mąkę

Po delikatnym wymieszaniu białek z żółtkami odstawiamy mikser. Mąkę mieszamy już ręcznie, ponieważ użycie miksera na tym etapie przygotowania ciasta kończy się zazwyczaj bardzo dużym ubytkami objętości piany, a to może sprawić, że Twój biszkopt na tort nie będzie idealny. Wykorzystując drewnianą łyżkę albo silikonową łopatkę, wymieszaj mąkę z powstałą pianą. Musisz to zrobić bardzo powoli i delikatnie, wsypując mąkę stopniowo. Pamiętaj jednak, że mąka lubi się gromadzić na dnie misy lub przy jej brzegach, dlatego w trakcie mieszania staraj się dobrze docierać swoim mieszadłem do tych miejsc. Biszkopt nie lubi mąki niepołączonej z pianką. Kolejne partie mąki dodajesz w momencie, kiedy wcześniejsza porcja jest już dobrze rozmieszana.

tort biszkoptowy

Jak pieczemy ciasto na biszkopt tortowy?

Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej foremki i nie zapomnij wyrównać jego powierzchni. Biszkopt na tort, mimo że nie jest pieczony w bardzo wysokiej temperaturze, może znacznie urosnąć, tworząc lekką górkę, dlatego warto dobrze rozprowadzić ciasto w kierunku brzegów foremki. Środek i tak może być nieco wyższy. Przygotowany w ten sposób biszkopt wstawiamy do nagrzanego już piekarnika. Pieczemy go w temperaturze 160 stopni przez 35–45 minut. Długość pieczenia nie zależy od wielkości blaszki, ale przede wszystkim od wysokości ciasta. Jeśli pieczemy biszkopt na tort, który jest bardzo wysoki, to musimy automatycznie wydłużyć czas pieczenia, nawet jeśli jest on pieczony w małej blaszce – inaczej środek może nie być wystarczająco wypieczony. Jeśli jednak biszkopt jest niski, pieczemy go krócej. Nie należy zbytnio przeciągać czasu pieczenia, ponieważ ciasto wyjdzie wtedy zbyt suche. Ostatecznie i tak zawsze powinien decydować test suchego patyczka.

produkty na biszkopt

Idealny biszkopt na tort i test suchego patyczka

Jak wygląda test suchego patyczka? Wkładamy go w środek upieczonego biszkoptu. Jeśli po wyjęciu jest on całkowicie suchy, a nie oblepiony ciastem, to znaczy, że biszkopt jest już gotowy i możesz go wyjąć z piekarnika. Przyjęło się, że po wyjęciu biszkoptu upuszcza się foremkę na blat, żeby ciasto później nie opadło zbyt mocno. Wyjęty z piekarnika biszkopt zostawiamy na jakieś 10 minut, a po tym czasie wyjmujemy go z formy. Najpierw jednak delikatnie oddzielamy nożem ciasto od boków foremki lub blaszki. Następnie przekładamy biszkopt na talerz, spodem do góry, i pozbywamy się papieru do pieczenia. Jeśli biszkopt wyrósł niezbyt równo, to warto zostawić go w tej pozycji na kilka minut w celu wyrównania górnej powierzchni.

Jak można przechowywać biszkopt?

Jeśli chcesz zrobić tort, biszkopt możesz upiec dużo wcześniej – nawet trzy dni przed przygotowaniem tortu. Dużo łatwiej pracuje się z biszkoptem, który postoi sobie trochę na blacie. Po wystudzeniu musisz go zawinąć w folię spożywczą. Możesz go schować do lodówki, ale nie jest to konieczne. Jeśli jednak nie zabezpieczysz go folią, może się mocno wysuszyć i tort nie będzie już taki smaczny.

Biszkopt tortowy – co dalej?

Z biszkoptu tortowego najczęściej przygotowujemy tort warstwowy – przekładany kremem lub owocami. W tym celu musisz przeciąć biszkopt na dwie lub trzy równe warstwy. Doskonale nada się do tego nóż strunowy do ciasta. Następnie przekłada się biszkopt odpowiednimi dodatkami i nasącza wybranym ponczem. Po ponownym złożeniu warstw obłóż ciasto kremem lub masą cukierniczą. Na koniec przychodzi czas na dekorację. W tym momencie doskonale sprawdzi się patera do dekorowania tortów, która pomoże Ci szybko i efektownie ozdobić Twój idealny wypiek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Left Menu Icon