Jak zrobić pizzę w domu?

Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków. Chętnie zamawiamy je w restauracjach, z dowozem do domu, a oprócz tego próbujemy swoich sił w samodzielnym przygotowaniu. Włoski przysmak smakuje z wieloma dodatkami, dlatego można przyrządzić go zarówno w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz mięsnej. Oczywiście warto pamiętać o tym, że w restauracjach wykorzystywane są specjalne piece, w których panuje bardzo wysoka temperatura (nawet do 500 stopni Celsjusza), niemożliwa do uzyskania w domowych warunkach. Po włożeniu pizzy do środka, spędza ona zaledwie kilka minut w piecu, do momentu zarumienienia ciasta. Dzięki temu jest elastyczna i wyróżnia się wspaniałym smakiem. Jak zrobić pizzę w domu? Choć samodzielnie przygotowane danie nigdy nie będzie takie samo jak w profesjonalnej restauracji, jesteśmy w stanie odtworzyć je w domowej wersji, która również smakuje doskonale.

domowa pizza

Domowa pizza – jak zrobić ciasto?

Sekret udanej pizzy tkwi zarówno w odpowiednio wypieczonym cieście oraz pysznym sosie pomidorowym. Na początek należy zająć się przygotowaniem ciasta, a w trakcie jego wyrastania kolejnymi składnikami. Jakie produkty będą nam zatem potrzebne?

  • 300 g mąki pszennej, zaleca się typ 00,
  • odrobina mąki do posypania blatu,
  • 180 ml ciepłej wody,
  • 12 g świeżych drożdży,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru.

Mąka 00 idealnie nadaje się do przygotowywania pizzy i jest to oryginalny włoski składnik. Wyróżnia się bardzo wysokim stopniem zmielenia dzięki czemu jest wyjątkowo lekka i wysokoelastyczna. To z kolei pozwala na uzyskanie idealnie chrupiącego ciasta. Wybierając właśnie ten rodzaj, nasza pizza będzie najbardziej zbliżona do przysmaku serwowanego we włoskich knajpach. Jak zrobić ciasto na pizzę?

  • Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie (około 1/3 szklanki), dodając cukier i łyżkę mąki. Ważne, aby woda nie była zbyt gorąca. Po rozmieszaniu zostawiamy rozczyn na 10-15 minut, umieszczając go w ciepłym miejscu. W tym czasie drożdże zaczną pracować i zwiększą swoją objętość.
  • Kolejnym krokiem jest przesianie mąki do dużej miski. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki – rozczyn z drożdży, pozostałą wodę, sól i oliwę z oliwek. Zaczynamy wyrabiać ciasto wykonując energiczne ruchy, do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem sosu i pozostałych składników.
przygotowanie ciasta na pizze

Pizza w domu – przepis na pyszny sos pomidorowy

Jakość użytych składników bezpośrednio przekłada się na smak sosu, który stanowi bazę każdej pizzy. W sezonie najlepiej sięgnąć po świeże i soczyste pomidory, zaś poza sezonem po wysokiej jakości pomidory w puszce lub passatę pomidorową. Choć w sklepach można znaleźć gotowe sosy, samodzielne przygotowanie stanowi nie tylko przyjemny rytuał, ale jednocześnie pozwala na dopasowanie proporcji poszczególnych produktów do swoich preferencji. Domowy sos smakuje dużo lepiej i mamy pewność, że nie zawiera żadnych niepotrzebnych i niezdrowych składników. Unikajmy sosów na bazie koncentratu czy keczupu, gdyż nigdy nie zastąpią one aromatu i smaku prawdziwych pomidorów. Osoby, którym marzy się prawdziwie włoski przepis na pizzę domową, mogą sięgnąć po pomidory San Marzano. Jest to szczególna odmiana, która wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi. Jak uzyskać idealny sos?

  • Potrzebny będzie nam niewielki rondel, w którym rozgrzewamy oliwę. Następnie podsmażamy na niej drobno posiekany czosnek (wystarczą 1-2 ząbki). Kolejnym krokiem jest dodanie 200 g pomidorów (mogą być z puszki lub świeże), ewentualnie 200 g passaty. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz bazylią. Jeśli sos jest dla nas zbyt kwaśny (co zależy od rodzaju pomidorów), można dodać odrobinę słodzika. Proporcje przypraw należy dopasować do swoich preferencji. Sos gotujemy na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje, a pomidory się rozpadną. Na końcu miksujemy całość blenderem, do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.

Jak zrobić pizzę – kolejne kroki

Gdy ciasto wyrosło, pora na połączenie ze sobą wszystkich elementów. Jeśli marzy się nam prawdziwie włoska pizza, można zainwestować w specjalny kamień, który wkłada się do piekarnika. Jest on najczęściej wykonany z granitu, a jego gorąca powierzchnia zapewnia odpowiednio wysoką temperaturę. Aby jednak było to możliwe, konieczne jest wcześniejsze rozgrzanie kamienia, co trwa około 30 minut. W przypadku piekarników z termoobiegiem, ustawiamy 230 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termoobiegu, włączamy pieczenie góra i dół, ustawiając maksymalną temperaturę. Osoby, które nie mają wspomnianego kamienia, mogą wykorzystać blachę do pizzy. Jest ona wykonana z wytrzymałej stali powleczonej nieprzywieralną warstwą. Dzięki temu nie trzeba obawiać się uszkodzenia ciasta po wyjęciu.Jak zrobić pizzę w domu? Poniżej dalsze instrukcje.

  • Wyrośnięte ciasto należy jeszcze raz wyrobić. Następnie rozciągamy je na kształt koła. Najlepiej wykonywać to ręcznie na stolnicy posypanej mąką. Jeśli wykorzystujemy blachę, ciasto rozciągamy na jej powierzchni.
  • Kolejnym krokiem jest rozsmarowanie sosu pomidorowego; jednocześnie pozostawiamy czyste brzegi. Sos powinien zostać naniesiony równomiernie.
  • Na końcu pozostaje nam ułożenie ulubionych dodatków. Miłośnicy klasycznej margherity docenią wyjątkowy smak pomidorów połączonych z dobrej jakości serem mozzarella. Jest to najprostsze, a jednocześnie jedno z najlepszych połączeń. Oczywiście dobór składników zależy od nas. Doskonale smakuje połączenie szynki parmeńskiej, oliwek i sera. Po wyjęciu z piekarnika możemy dodać na górę bazylię lub rukolę. Jeśli chodzi o liczbę składników, zalecany jest umiar. W przeciwnym razie pizza będzie zbyt ciężka.
  • Zamiast ilości, lepiej postawić na jakość. Wybierzmy zatem dobrą szynkę lub salami oraz dobrą mozzarellę. Tanie wędliny zawierają dużo wody, która wycieknie podczas pieczenia. To samo ryzyko pojawia się w sytuacji, gdy umieścimy na pizzy zbyt dużo warzyw lub grzybów. Jeśli marzy się nam warzywna pizza w domu, przepis zakłada wcześniejsze podsmażenie składników do momentu pełnego odparowania z nich wody.

Pizzę należy piec przez około 5-8 minut, do momentu aż boki ciasta będą już ładnie zarumienione. Po wyjęciu z piekarnika możemy dołożyć świeże składniki, które w trakcie pieczenia utraciłyby smak. Aby bezpiecznie przenieść gotowe danie na blaszkę lub talerz przyda się nam łopatka. Posiada ona specjalnie wyprofilowany uchwyt dzięki czemu manewrowanie jest łatwiejsze, a ryzyko upuszczenia pizzy zminimalizowane. Do krojenia warto mieć specjalny obrotowy nóż lub nożyczki. Dzięki tym niewielkim akcesoriom nie tylko podzielimy ciasto na równe kawałki, ale jednocześnie uczynimy cały rytuał przyjemniejszym. Jeśli chcemy zaserwować danie gościom przyda się nam także estetyczna deska. Posiada ona specjalne rowki, które ułatwią dzielenie na równe kawałki.

kawałki własnej pizzy domowej

Co jeszcze warto wiedzieć na temat przygotowywania pizzy w domu?

Duży wpływ na jakość pizzy ma czas pieczenia. Im dłużej ciasto znajduje się w piekarniku, tym bardziej będzie wysuszone. Oprócz tego składniki zostaną pozbawione smaku. Z tego względu dobrym rozwiązaniem jest zainwestowanie właśnie we wspomniany wyżej kamień granitowy. Jego zaletą jest skuteczne akumulowanie ciepła, które jest równomiernie oddawane w trakcie pieczenia. Pozwala on jednocześnie na uzyskanie naprawdę wyśmienitej pizzy oraz znaczne skrócenie całego procesu.

Włoski przysmak sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja. To jednocześnie świetny pomysł na posiłek w sytuacji, gdy spodziewamy się gości. Wiedząc, jak zrobić ciasto na pizzę, można od razu przygotować większą porcję i część zamrozić. W takim przypadku należy najpierw rozmrozić je w lodówce, a następnie wyjąć i pozostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej przed planowanym pieczeniem. Wiedząc, w jaki sposób przygotować bazę, czyli ciasto i sos, możemy swobodnie eksperymentować ze składnikami, pozwalając każdemu domownikowi na wybór ulubionych dodatków. Do wspólnego przygotowywania warto zaprosić dzieci oraz partnera lub partnerkę, gdyż jest to świetny sposób na spędzenie czasu z rodziną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Left Menu Icon